Home Τεχνολογία «Σιδερένια Ακτίνα»: Ισραηλινό όπλο λέιζερ καταρρίπτει drone, βλήματα, ρουκέτες

«Σιδερένια Ακτίνα»: Ισραηλινό όπλο λέιζερ καταρρίπτει drone, βλήματα, ρουκέτες

Αντιαεροπορικό όπλο λέιζερ δοκιμάστηκε με επιτυχία για την προστασία των συνόρων του Ισραήλ από βλήματα όλμων, drone και αντιαρματικές ρουκέτες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Το ισραηλινής τεχνολογίας σύστημα, με την ονομασία Iron Beam («Σιδερένια Ακτίνα») θα αναπτυχθεί ως συμπληρωματικό στοιχείο της ισραηλινής αεράμυνας, η οποία περιλαμβάνει το πιο δαπανηρό σύστημα Iron Dome («Σιδερένιος Θόλος») για την εξουδετέρωση εισερχόμενων πυραύλων.

«Μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, είναι όμως πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

«Οι αναχαιτίσεις της Σιδερένιας Ακτίνας είναι σιωπηλές, είναι αόρατες, και κοστίζουν μόνο 3,5 δολάρια» για κάθε ριπή, επισήμανε.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του όπλου ή τεχνικές λεπτομέρειες όπως το μήκος κύματος του λέιζερ. Το σύστημα πάντως σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε ξηρά, αέρα και θάλασσα κατά μήκος των συνόρων την επόμενη δεκαετία.

Η επιτυχής δοκιμή του συστήματος, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην έρημο Νεγκέβ, παρουσιάζεται σε σύντομο βίντεο που παρουσίασε η κυβέρνηση, προσεκτικά σκηνοθετημένο και ντυμένο με μουσική υπόκρουση. Η δέσμη διακρίνεται να προκαλεί υπερθέρμανση στους στόχους και να τους διαλύει σε κομμάτια.

Η ανακοίνωση έρχεται ενόψει της επετείου του 11ήμερου πολέμου Ισραήλ-Γάζας, κατά τον οποίο η παλαιστινιακή Χαμάς εκτόξευσε πάνω από 4.000 ρουκέτες.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Iron Dome καταρρίπτει το 90% των εισερχόμενων ρουκετών και πυραύλων, ωστόσο ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το σύστημα είναι ακριβό –ο Μπένετ έχει δηλώσει ότι η Γάζα μπορεί να εκτοξεύει ρουκέτες κόστους μερικών εκατοντάδων δολαρίων, των οποίων η αναχαίτιση κοστίζει δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: in.gr