Home Τεχνολογία Σούπερ πυρηνική βόμβα κατασκευάζουν οι ΗΠΑ (βίντεο)

Σούπερ πυρηνική βόμβα κατασκευάζουν οι ΗΠΑ (βίντεο)

To αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη δημιουργία μιας νέας σούπερ πυρηνικής βόμβας. Η κωδική ονομασία της νέας βόμβας είναι B61-13 και αποτελεί τη 13η παραλλαγή της οικογένειας «βομβών βαρύτητας» B61, οι οποίες πέφτουν στον στόχο τους αντί να καθοδηγούνται.

Η νέα βόμβα θα έχει καταστροφική δύναμη 360 κιλότονων με το βεληνεκές της έκρηξης, τις άμεσες επιπτώσεις της, να έχει έκταση περίπου 65 χλμ. Σε αντίθεση με το παλαιότερο μοντέλο, η νέα βόμβα που διαθέτει σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ελέγχου και ένα αναβαθμισμένο μηχανισμό για να τη βοηθά να πέφτει με απόλυτη ακρίβεια πάνω στον στόχο.

Η ατομική βόμβα με βάση το ουράνιο με την ονομασία «Little Boy» που έπεσε στη Χιροσίμα είχε καταστροφική δύναμη ισοδύναμη με περίπου 15 κιλοτόνους εκρηκτικής ύλης TNT. Η έκρηξη προκάλεσε ένα υπερηχητικό ωστικό κύμα που ακολουθήθηκε από ακραίους ανέμους που ισοπέδωσαν ή προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια και κτίρια πολλά χλμ. μακριά από το σημείο της πτώσης. Η θερμοκρασία που αναπτύχθηκε από την έκρηξη πλησίασε τους επτά χιλιάδες βαθμούς Κελσίου καίγοντας κυριολεκτικά ανθρώπους και ότι άλλο υλικό υπήρχε σε έκταση περίπου δύο χλμ. από το σημείο της έκρηξης.

Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους στη συνέχεια από τα εγκαύματα και ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερος από αυτόν των αρχικών θυμάτων της έκρηξης. Η έκρηξη της νέας βόμβας αναμένεται να προκαλεί  μαζική πυρκαγιά σε έκταση περίπου επτά χλμ. δημιουργώντας καταστροφικούς ανέμους που θα κινούνται με ταχύτητες παρόμοιες με αυτές των τυφώνων.

Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Waging Peace η πυρκαγιά που θα προκαλέσει η έκρηξη της νέας βόμβας θα καίει για πάνω από έξι ώρες δημιουργώντας ένα θανατηφόρο περιβάλλον σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χλμ. περίπου 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή που αποτεφρώθηκε στη Χιροσίμα, «Αν πέσει στη Νέα Υόρκη, θα κατακλύσει το Τζέρσεϊ Σίτι και όλο το Μανχάταν, προκαλώντας αρχικά ένα εκατομμύριο νεκρούς και στη συνέχεια άλλα δύο εκατομμύρια θύματα» αναφέρουν τα στελέχη της οργάνωσης.

Πηγή: Naftemporiki.gr