Home Τεχνολογία Στο στόχαστρο της τεχνητής νοημοσύνης οι οδηγοί που γεμίζουν σκουπίδια τους δρόμους

Στο στόχαστρο της τεχνητής νοημοσύνης οι οδηγοί που γεμίζουν σκουπίδια τους δρόμους

Τη στιγμή που η Google επαναφέρει τους ιδρυτές της Larry Page και Sergey Brin για να αποκρούσει την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης και του ChatGPT, ο δήμαρχος του Maidstone αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει οδηγούς που πετούν σκουπίδια στους δρόμους.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις κάμερες κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας που κατέγραφαν παραβιάσεις ως προς το όριο ταχύτητας. Ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αξιοποιείται τα τελευταία χρόνια, καταγράφει τους οδηγούς που ρίχνουν ακόμα και αποτσίγαρα από το αυτοκίνητό τους.

«Εφόσον μπορούμε να προσγειώσουμε ένα ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη, μπορούμε να εντοπίσουμε και έναν οδηγό που πετάει τη γόπα του στο δρόμο. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την πόλη στην οποία ζούμε!», υπογραμμίζει ο δήμαρχος του Maidstone, Derek Mortimer.

Αφού η LiterCam εντοπίζει παραβατικούς οδηγούς, καταγράφει την πινακίδα του αυτοκινήτου και επιβάλλει αυτόματα πρόστιμο 90 λιρών. Η start up LitterCam, που ιδρύθηκε το 2019, έχει θέσει ως στόχο να επιλύσει ένα πρόβλημα που στοιχίζει περίπου 850 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο στη Βρετανία και αποτελεί σημαντική απειλή για το περιβάλλον.

Χρήματα που κατά κύριο λόγο διαθέτουν οι δήμοι για να καθαρίζουν δρόμους και πεζοδρόμια από τα απορρίματα που πετούν από το αυτοκίνητο οι οδηγοί. Έπρεπε να βρεθεί μια λύση, καθώς ο όγκος σκουπιδιών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες καθαριότητας, είχε αυξηθεί κατά 250% τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι κάμερες που έχει αναπτύξει η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας Littercam μπορούν να τοποθετηθούν σε φανάρια ή να συνδεθούν με υπάρχουσες κάμερες κλειστών κυκλωμάτων ασφαλείας. Το λογισμικό δοκιμάζεται στο Κεντ, το κεντρικό Λονδίνο, το Έσσεξ, τη Σκωτία και τις Κάτω Χώρες. Ήταν τον περασμένο χρόνο που εγκαταστάθηκαν μια σειρά από κάμερες σε συγκεκριμένα σημεία στο Maidstone, όπου η ρίψη απορριμάτων είναι συχνή. 

Αλγόριθμος και πρόστιμο για αποτσίγαρα

Ο αλγόριθμος έχει εκπαιδευτεί ώστε να εντοπίζει τους 10 πιο συνηθισμένους τύπους απορριμάτων, όπως αποτσίγαρα, ποτήρια και συσκευασίες fast-food. Όταν οι κάμερες απαθανατίζουν τον οδηγό με την παραβατική συμπεριφορά, τότε καταγράφεται το αδίκημα, συνδέεται με τον αριθμό κυκλοφορίας και του αποστέλλεται το πρόστιμο.

Ο ιδρυτής της Littercam, Andrew Kemp, επισημαίνει πως το λογισμικό δεν διαθέτει αναγνώριση προσώπου και ότι στα δεδομένα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένοι άνθρωποι. Είναι τους τελευταίους έξι μήνες που έχει τελειοποιηθεί ο αλγόριθμος ώστε να αποδίδει και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Βασικά πρόκειται για την αλλαγή συμπεριφοράς. Αλλά ευρύτερα, είμαστε μια εταιρεία που θέλει να αναλαμβάνει δύσκολα προβλήματατης επιστήμης των δεδομένων για να προσφέρει την τεχνολογία του μέλλοντος, ιδίως από περιβαλλοντική άποψη» υπογραμμίζει ο Andrew Kemp που ίδρυσε τη Littercam το 2019.

Για να αποτρέψουν τους οδηγούς να πετούν σκουπίδια από το παράθυρο, πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν ψηφίσει νόμους κατά της ρίψης απορριμμάτων. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 100 δολάρια και 8 ώρες κοινωνικής εργασίας μέχρι και 3.000 δολάρια στην Αλαμπάμα.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς βέβαια για να είναι σίγουρο πως η Littercam θα αποτρέψει περισσότερους ανθρώπους να πετάνε σκουπίδια. Ελπίζουν ωστόσο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο να αλλάξει η στάση ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον. 

Πηγή: tovima.gr