Home Τεχνολογία Τα γάντια στο μέλλον θα είναι σημαντικότερα απ’ αυτό που νομίζουμε!

Τα γάντια στο μέλλον θα είναι σημαντικότερα απ’ αυτό που νομίζουμε!

Ένα πρωτοποριακό project από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), υπόσχεται μελλοντικά να μεταμορφώσει την ψηφιακή αλληλεπίδραση σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έφτιαξαν έξυπνα γάντια επόμενης γενιάς!

Περνώντας σε λεπτομέρειες, αξιοποιώντας μηχανική μάθηση, η ομάδα δημιούργησε έξυπνα γάντια ικανά να παρέχουν εξατομικευμένες απτικές αισθήσεις, διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο, ένα χαρακτηριστικό που υπόσχεται να βελτιώσει σημαντικά τις εμπειρίες σε περιβάλλοντα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και όχι μόνο. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες, αυτή η καινοτόμος προσέγγιση στοχεύει στην παροχή ακριβέστερου και πιο ουσιαστικού feedback.

Τα εν λόγω έξυπνα γάντια κατασκευάστηκαν με μια ψηφιακή μηχανή κεντήματος και διαθέτουν απτικούς ενεργοποιητές παρόμοιους με αυτούς που βρίσκονται στα smartphones, πλεγμένους απευθείας μέσα στο ύφασμα. Χάρη σε αυτούς τους ενεργοποιητές τα γάντια μπορούν να μιμούνται αισθήσεις της πραγματικής ζωής, όπως αυτή του πιασίματος ενός αντικειμένου ή του πατήματος ενός κουμπιού. Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιες, προσφέροντας όχι μόνο μια νέα διάσταση στην επαυξημένη πραγματικότητα, αλλά και μια επαναστατική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Σε μια δοκιμή των επιστημόνων, ένας δάσκαλος πιάνου κατέγραψε με επιτυχία και μετέφερε την αίσθηση του παιξίματος μιας μελωδίας στους μαθητές του, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούσαν να βιώσουν τη φυσική ανατροφοδότηση του πατήματος των σωστών πλήκτρων στα γάντια, χωρίς οι ίδιοι τους να έχουν πραγματική επαφή με το πιάνο!

Αντίστοιχα, τα γάντια αυτά μπορούν να βοηθήσουν σε πολλά σενάρια επαγγελματικής εκπαίδευσης για χειρουργούς, πυροσβέστες, πιλότους, κ.ο.κ, όπου το ακριβές feedback ενισχύσει σημαντικά τη διαδικασία μάθησης. Η τεχνολογία επεκτείνεται επίσης και στη ρομποτική, επιτρέποντας στους ανθρώπους να διδάσκουν ή να ελέγχουν ρομπότ με πρωτοφανή ακρίβεια, μεταφέροντας ακριβείς οδηγίες αφής στα ρομπότ, όπως για παράδειγμα πόση πίεση απαιτείται για τη μεταχείριση ευαίσθητων αντικειμένων.

Τέλος, αυτό που κάνει τα έξυπνα γάντια του MIT πραγματικά να ξεχωρίζουν είναι η ικανότητά τους να προσαρμόζουν την απτική ανάδραση για κάθε χρήστη ξεχωριστά. Αξιοποιώντας μηχανική μάθηση, το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί στη μοναδική αντίληψη του κάθε χρήστη σε μόλις 15 δευτερόλεπτα, προσαρμόζοντας την εμπειρία στις ανάγκες του. Αυτή η εξατομίκευση βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία, ειδικά σε διεργασίες που απαιτούν ακρίβεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές έκαναν ευρέως διαθέσιμο για όλους τους ενδιαφερόμενους τόσο τον κώδικα όσο και τα πειραματικά δεδομένα του εγχειρήματός τους.

Πηγή: unboxholics.com