H ανθρώπινη μύτη είναι ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο αισθητήριο όργανο. Διαθέτει περίπου 400 αισθητήρες οσμής οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές. Η αναπαραγωγή αυτής της αισθητηριακής εξειδίκευσης σε επιστημονικό εξοπλισμό όπως φαντάζεστε, αποτελεί μία τεράστια πρόκληση.
Ωστόσο, χάρη στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγή τεχνητών, ηλεκτρονικών μυτών με υψηλής τεχνολογίας αισθητήρες, είναι εφικτή και βελτιώνονται διαρκώς όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια.
Η ηλεκτρονική μύτη της NTT, ονόματι Sensifi, περιέχει ηλεκτρόδια επικαλυμμένα με νανοσωματίδια άνθρακα και μπορεί να εντοπίζει πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγουν τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E.Coli.
Διαφορετικά είδη βακτηρίων παράγουν διαφορετικές πτητικές ενώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν ένα διαφορετικό ηλεκτρικό σήμα στο Sensifi. Έπειτα η AI καταγράφει το σήμα και το αναλύει στην ολοένα και μεγαλύτερη βάση δεδομένων της, ειδοποιώντας το χρήστη για το αποτέλεσμα.
Σήμερα, οι παραγωγοί τροφίμων πρέπει να στέλνουν δείγματα σε εργαστήριο για έλεγχο και έπειτα να περιμένουν αρκετές μέρες για τα αποτελέσματα. Η μύτη Sensifi μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί τόπου από τις εταιρίες τροφίμων, οι οποίες θα έχουν τα αποτελέσματα σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι μέθοδοι ελέγχου στη βιομηχανία των τροφίμων έχουν παραμείνει οι ίδιες εδώ και 40-50 χρόνια. Μέχρι τώρα, η AI δεν είχε μπει πραγματικά στον τομέα των ελέγχων σε αυτήν την αγορά.
Στις ΗΠΑ, 48 εκατομμύρια άνθρωποι δηλητηριάζονται από τροφές κάθε χρόνο. Από αυτούς, οι 128.000 εισάγονται στο νοσοκομείο και οι 3.000 πεθαίνουν.
Ο κόσμος υποθέτει πως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είναι οι κύριοι υπαίτιοι. Αλλά ο μεγαλύτερος δολοφόνος στην αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων την τελευταία δεκαετία είναι το μαρούλι. Μία μυρωδιά δεν είναι ένα απλό αέριο, είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αερίων. Και πολύ συχνά υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές στον τρόπο που μυρίζουν κάποια πράγματα.
Η ΑΙ εκπαιδεύεται με διάφορες μυρωδιές για να ξέρει πώς πρέπει να μυρίζουν ορισμένα τρόφιμα τα οποία είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση. Πέρα από επικίνδυνα βακτήρια δηλαδή, μπορεί να ξεχωρίζει και αν κάτι είναι φρέσκο ή όχι. Ωστόσο η υιοθέτηση της τεχνητής μύτης από τη βιομηχανία μένει να φανεί.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο σε μία βιομηχανία η οποία δεν είναι γνωστή για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Πηγή: unboxholics.com