Home Τεχνολογία Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Goldman Sachs προβλέπει απώλεια 300 εκατ. θέσεων εργασίας

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Goldman Sachs προβλέπει απώλεια 300 εκατ. θέσεων εργασίας

Στην αυτοματοποίηση του 25% των εργασιών που εκτελούνται από υπαλλήλους στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι τελευταίες ανακαλύψεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της Goldman Sachs που επικαλούνται οι Financial Times, στην οποία σημειώνεται ότι τα συστήματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν περιεχόμενο που δεν διαφέρει από την ανθρώπινη δημιουργία, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έκρηξη παραγωγικότητας, η οποία θα αύξανε τελικά το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 7% σε μια περίοδο 10 ετών.

Μεγάλοι χαμένοι, οι εργαζόμενοι

Πιθανή επιτυχία της νέας αυτής τεχνολογίας, όμως, θα επέφερε «σημαντική αναστάτωση» στην αγορά εργασίας, καθιστώντας επισφαλείς τις θέσεις περίπου 300 εκατομμυρίων υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Στο επίκεντρο της «θύελλας» αναμένεται να βρεθούν δικηγόροι και διοικητικό προσωπικό.

Στον αντίποδα, πάντως, κάτι λιγότερο από το ήμισυ του φόρτου εργασίας χιλιάδων ανθρώπων θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους αλλά και να απελευθερώσουν χρόνο για πιο παραγωγικές δραστηριότητες. 

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs, αυτή η αισιόδοξη οπτική θα μπορούσε να αφορά το 63% του εργατικού δυναμικού. Όμως το 7% των εργαζομένων, που απασχολούνται σε θέσεις όπου τουλάχιστον τα μισά από τα καθήκοντά τους θα μπορούσαν να εκτελεστούν από τη τεχνητή νοημοσύνη, κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους.

Η εικόνα αλλάζει στον υπόλοιπο πλανήτη όπου επικρατεί η χειρωνακτική εργασία. Εκεί η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Όπως σημειώνουν οι FT, η έκθεση αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση αναφορικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης: Από τη μία πλευρά μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της φθίνουσας αύξησης της παραγωγικότητας στις πλούσιες χώρες, από την άλλη, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες στρατιές ανέργων.

Η ίδια η OpenAI, η εταιρεία που δημιούργησε το chatGPT, εκτιμά ότι το 80% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ θα μπορούσε να δει τουλάχιστον το 10% των καθηκόντων του να εκτελείται από μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.

Τα καθήκοντα της τεχνητής νοημοσύνης

Οι εκτιμήσεις της Goldman βασίζονται σε ανάλυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεδομένων σχετικά με τα καθήκοντα που τυπικά εκτελούνται σε χιλιάδες διαφορετικά επαγγέλματα. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εκτελεί καθήκοντα όπως η συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων για μια μικρή επιχείρηση, η αξιολόγηση μιας πολύπλοκης ασφαλιστικής απαίτησης ή η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας σε τόπο εγκλήματος.

Θεωρούν ωστόσο ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα επιστρατευτεί για πιο απαιτητικά και ευαίσθητα καθήκοντα, όπως η έκδοση μιας δικαστικής απόφασης, ο έλεγχος της κατάστασης ενός ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση ή η μελέτη των διεθνών φορολογικών νόμων.

Πηγή: OT.gr