Home Ιατρική-Βιολογία Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Genentech άρχισε να στρατολογεί 200 ασθενείς για να ελέγξει εάν ένα από τα πειραματικά της φάρμακα μπορεί να δαμάσει την ελκώδη κολίτιδα, έναν επώδυνο, ανίατο τύπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Μέχρι τότε, to σκεύασμα χορηγούνταν μόνο κατά τη διάρκεια πειραμάτων για τη θεραπεία παθήσεων των πνευμόνων και του δέρματος. Η απόφαση για το αν θα μετατοπιστεί ένα φάρμακο για χρήση έναντι μιας διαφορετικής ασθένειας από αυτή που είχε αρχικά προβλεφθεί απαιτεί συχνά χρόνια επίπονης εργαστηριακής εργασίας, αλλά η εταιρεία το έκανε σε μόλις εννέα μήνες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

«Δεν είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον ο άνθρωπος», είπε στο Bloomberg η Αβίβ Ρεγκέβ, υπολογιστικός βιολόγος του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ που πήρε άδεια από το ακαδημαϊκό έργο της για να διευθύνει την έρευνα και την ανάπτυξη της Genentech. «Αλλά ο άνθρωπος ξαφνικά αποκτά υπερδυνάμεις».

Το έργο είναι μόνο ένα παράδειγμα της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από τη φαρμακευτική βιομηχανία για την ανάπτυξη φαρμάκων με ταχύτητα, λέει το  Bloomberg. Η ελβετική μητρική εταιρεία της Genentech, η Roche Holding AG, έχει μερικά από τα πιο φιλόδοξα σχέδια, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του δικού της εργαλείου παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται RocheGPT. Ο στόχος δεν είναι απλώς να προχωρήσουμε πιο γρήγορα αλλά και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που δεν μπορούσαν να απαντηθούν πριν, λέει η Ρεγκέβ.».

Αλλά το αληθινό τεστ για τη βιοτεχνολογία θα είναι αν τα φάρμακα που αναπτύχθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχή για τους ασθενείς από αυτά που αναπτύχθηκαν από απλούς θνητούς. Αν και αυτό δεν είναι βέβαιο, τα χρήματα εισρέουν.

Η Nvidia θέλει να μπει γερά στην φαρμακοβιομηχανία

Ο πυρετός του χρυσού της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα των φαρμάκων και της βιοτεχνολογίας έχει προσελκύσει επίσης το ενδιαφέρον της πιο κερδοφόρας εταιρείας παραγωγής τσιπ στον κόσμο, της Nvidia.

Η Nvidia προσπαθεί να πείσει τη φαρμακοβιομηχανία να αγκαλιάσει τα τσιπ της, πάνω από μια δεκαετία. Τώρα η εταιρεία πιστεύει ότι έχει βάλει γερά. Συνεργάζεται τουλάχιστον με τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες και περισσότερες από 2.500 νεοφυείς επιχειρήσεις. Και έχει υπογράψει πιο εις βάθος ερευνητικές συμφωνίες με μερικούς κολοσσούς της Big Pharma, συμπεριλαμβανομένης της Roche.

Σε ένα πάνελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της JPMorgan, ο CEO της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ είπε σε πλήθος ότι, μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα φάρμακα θα μπορούσαν να σχεδιαστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε προσομοίωση μέσω υπολογιστικών πλατφορμών όπως αυτές που παρέχει η εταιρεία του.

Kοσμογονκή αλλαγή

Αυτό θα σήμαινε μια κοσμογονκή αλλαγή στον κόσμο της ανάπτυξης φαρμάκων. Συνήθως χρειάζονται 12 έως 15 χρόνια για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο. Η εταιρεία συμβούλων BCG ανέφερε στο Bloomberg ότι η Ε&Α με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση 25% έως 50% του χρόνου και του κόστους για να έρθουν τα υποψήφια φάρμακα στο σημείο της ανθρώπινης δοκιμής – αλλά θα χρειαστεί ακόμα μελέτη για να αποδειχθεί εάν τα φάρμακα που υποβοηθούνται από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κλινική επιτυχία.

Το κλειδί είναι η ικανότητα της AI να κατανοεί τεράστιους όγκους μυριάδων τύπων δεδομένων. Η βιομηχανία τσιπ δεν ανταποκρίνεται πάντα σε τέτοιες υψηλές προβλέψεις.

Η δανέζικη Nordisk δημιουργός του Ozempic και του Wegovy έχει ήδη αναπτύξει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλη την εταιρεία, χρησιμοποιώντας την για τα πάντα. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν το ChatGPT μέσα στο τείχος προστασίας της εταιρείας περισσότερες από 50.000 φορές το μήνα.

Στη Roche, η προσπάθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι μέρος μιας ώθησης για να επιστρέψει στο προσκήνιο της ανάπτυξης φαρμάκων μετά από μια σειρά αποτυχημένων κλινικών δοκιμών σε τελευταίο στάδιο. Η Genentech είναι πρωτοπόρος στη βιοτεχνολογία πίσω από μερικά από τα καλύτερα σε πωλήσεις αντικαρκινικά φάρμακα στην ιστορία, αλλά έχει δυσκολευτεί να δημιουργήσει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Ψάχνοντας για παρόμοια κύτταρα

Στο έργο της ελκώδους κολίτιδας, οι ερευνητές είχαν ήδη τις γνώσεις να προτείνουν ότι ένα πειραματικό φάρμακο που είχε αποκτήσει η Genentech τον Αύγουστο του 2022 από την Kiniksa Pharmaceuticals μπορεί να είναι χρήσιμο κατά της νόσου. Χρησιμοποίησαν τη μηχανική εκμάθηση για να αναλύσουν μεμονωμένα κύτταρα και στη συνέχεια ένα άλλο ψηφιακό εργαλείο για να εκτελέσουν αυτό που είναι ουσιαστικά μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρου που θα μπορούσε να επηρεαστεί από το φάρμακο.

Η Genentech το παρομοιάζει με την εκπαίδευση ενός αλγόριθμου για να ξεχωρίζει ένα μύρτιλο μέσα σε μια φρουτοσαλάτα – με άλλα λόγια, μαθαίνοντάς του να αναγνωρίζει κύτταρα που εμφανίζουν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ασθένειας και στη συνέχεια να βρίσκει το AI κύτταρα με παρόμοια χαρακτηριστικά σε άλλα μέρη του σώματος. Αλλά μόνο η δοκιμή σε ασθενείς θα δείξει πόσο χρήσιμο μπορεί πραγματικά να είναι το φάρμακο.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να επιταχύνουν κατά πολύ τον χρόνο που απαιτείται για την εύρεση μιας χημικής ένωσης που θα χτυπήσει έναν συγκεκριμένο στόχο σε ένα κύτταρο. Αυτό που δεν έχει ακόμη αποδειχθεί είναι αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από τους ανθρώπους στην εύρεση της σωστής ένωσης για συγκεκριμένα κύτταρα.

Πηγή: ΟΤ