Τα φώτα της δημοσιότητας είναι εδώ και 24 ώρες στραμμένα στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια όπου επετεύχθη για πρώτη φορά πυρηνική σύντηξη.
Η παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικής σύντηξης θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αφού αν βρεθεί τρόπος να τιθασεύσουν αυτή τη διεργασία που συμβαίνει στον πυρήνα των άστρων δημιουργώντας την ενέργεια τους αυτό που θα συμβεί θα είναι η εμφάνιση απεριόριστης, φθηνής και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας φέρνοντας όπως είναι ευνόητο μια άνευ προηγουμένου επανάσταση στον ανθρώπινο πολιτισμό.
Με δήλωση του στο Naftemporiki.gr ο επικεφαλής της ομάδας που διεξήγαγε το πείραμα Άλεξ Ζύλστρα αναφέρει:
«Είναι η πρώτη φορά που ένα πείραμα παρήγαγε περισσότερη ενέργεια από πυρηνική σύντηξη από την εισαγόμενη ενέργεια (του λέιζερ). Σε όλα τα προηγούμενα πειράματα το τελικό αποτέλεσμα της σύντηξης ήταν μικρότερο από την ενέργεια που είχε χρησιμοποιηθεί. Αυτό το πείραμα είναι μια επιστημονική απόδειξη ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση πυρηνικής σύντηξης ενέργεια για την κοινωνία μας»
Στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που είναι γνωστή ως σύντηξη αδρανειακού περιορισμού 192 ακτίνες από το πανίσχυρο μηχανισμό λέιζερ της εγκατάστασης ανάφλεξης NIF στο Lawrence Livermore κατευθύνονται προς μια κάψουλα με δευτέριο και τρίτιο που αποτελούν διαφορετικές μορφές του υδρογόνου. Αυτό συμπιέζει το καύσιμο σε πυκνότητα εκατονταπλάσια αυτής του μολύβδου και το θερμαίνει στα 100 εκατ. βαθμούς Κελσίου. Αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην εκκίνηση της θερμοπυρηνικής σύντηξης.
Στο πείραμα που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά οι ερευνητές του NIF πέτυχαν να παραχθεί καθαρό κέρδος (net gain) ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο. οι επιστήμονες κατόρθωσαν να παραγάγουν περί τα 2,5 mégajoules ενέργειας, δηλαδή περί 120% των 2,1 mégajoules που χρησιμοποιήθηκαν από τα λέιζερ.
Το επίτευγμα δημιουργεί νέα δεδομένα και αισιοδοξία για τα υπόλοιπα ερευνητικά προγράμματα πυρηνικής σύντηξης που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε είναι σε φάση τελικού σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα αρχικά βήματα αυτής της προσπάθειας με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 20-30 χρόνια μέχρι να φτάσουμε σε επίπεδο βιομηχανικής κλίμακας και εμπορικής αξιοποίησης της πυρηνικής σύντηξης. Όπως βέβαια συμβαίνει με όλα τα πράγματα που δημιουργούν επαναστατικές μεταβολές στη ζωή των ανθρώπων το πιο σημαντικό και δύσκολο βήμα είναι το πρώτο και όπως φαίνεται αυτό έγινε.
Από Naftemporiki.gr