Home Τεχνολογία Το iPhone, έγινε 15 ετών μεταμορφώνοντας τη ζωή μας

Το iPhone, έγινε 15 ετών μεταμορφώνοντας τη ζωή μας

Τον Ιανουάριο του 2007 ο συνιδρυτής και ιθύνων νους της Apple ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα ρίξει στην αγορά ένα επαναστατικό κινητό τηλέφωνο που το περιέγραψε ως ένα iPod με οθόνη αφής. Στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους ο γκουρού του μάρκετινγκ παρουσίασε το πρώτο iPhone λέγοντας «Σήμερα η Apple θα επανεφεύρει το τηλέφωνο». Ούτε όμως και αυτός ο ιδιοφυής οραματιστής δεν είχε καταφέρει να συλλάβει την επίδραση που θα είχε στη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά και στον ανθρώπινο πολιτισμό η συσκευή της εταιρείας του.

Το iPhone σβήνει σήμερα 15 κεράκια και κάποιοι λένε ότι η συσκευή αυτή αποτελεί την κορωνίδα του σύγχρονου ανθρώπινου πολιτισμού ξεπερνώντας σε σπουδαιότητα την ατμομηχανή, τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, τη γραμμή παραγωγής στη βιομηχανία, το αυτοκίνητο, το αεροπλάνο και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί ή όχι κάποιος με τον ισχυρισμό που διατυπώθηκε στις πιο πάνω γραμμές είναι απολύτως βέβαιο ότι το iPhone άλλαξε ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, εργασίας αλλά και κοινωνικών σχέσεων δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το iPhone λειτούργησε ως ένα τεχνολογικό Big Bang, μια Μεγάλη Έκρηξη παρόμοια με αυτή που γέννησε το Σύμπαν. Το iPhone και τα υπόλοιπα smartphones που ακολούθησαν αποτέλεσαν την πλατφόρμα πάνω στην οποία σχηματίστηκε, εξελίσσεται και επεκτείνεται με επιτάχυνση ένα τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό σύμπαν με τρόπο παρόμοιο που συμβαίνει και με το πραγματικό Σύμπαν.

 

Φορητή επανάσταση

Η Apple έβαλε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τους προσωπικούς υπολογιστές μέσα στα σπίτια και τριάντα χρόνια μετά έβαλε ένα μικρό υπολογιστή μέσα στην τσέπη μας. Το iPhone εμφανίστηκε κυριολεκτικά ως μεγάλος αστεροειδής εξαφανίζοντας μέσα σε ένα βράδυ μια σειρά από εργαλεία και συσκευές που κυριαρχούσαν στη ζωή του ανθρώπου για σχεδόν ένα αιώνα. Ρολόγια, χάρτες, σημειωματάρια, ξυπνητήρια, φακοί, συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, φωτογραφικές μηχανές ήταν πλέον άχρηστα αφού οι λειτουργίες τους ενσωματώνονταν μέσα στην μικρή κομψή συσκευή της Apple. To κινητό τηλέφωνο ήταν πλέον κάτι πολύ περισσότερο από μια συσκευή για να έχει κάποιος τηλεφωνικές συνομιλίες ή να ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα.

Μπορεί το πρώτο κινητό τηλέφωνο με σύνδεση στο Internet να εμφανίστηκε το 1996 όμως ήταν οι δυνατότητες και το περιβάλλον του iPhone οι καταλύτες που οδήγησαν στην εμφάνιση του… φορητού Διαδικτύου. Το mobile Internet αποτέλεσε από μόνο του μια νέα επανάσταση σε κάθε τομέα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο όρος app (εφαρμογή) μπήκε στην καθημερινότητα μας. Αυτή τη στιγμή στη διάθεση των χρηστών smartphones (iPhones και Android) υπάρχουν περίπου 7 εκατ. εφαρμογές. Μπορούμε πλέον με το κινητό μας τηλέφωνο να κάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις, βιντεοκλήσεις, να ακούσουμε ραδιόφωνο, δούμε βίντεο, να δούμε ταινίες, να δούμε ζωντανά τηλεοπτικές εκπομπές, να ενημερωθούμε για ότι επιθυμούμε, να παίξουμε βίντεοπαχνίδια πολλά από τα οποία σχεδιάζονται ειδικά για το περιβάλλον του κινητού τηλεφώνου το οποίο έχει πλέον μετατραπεί και σε ψηφιακό πορτοφόλι ή πιστωτική/τραπεζική κάρτα αφού με αυτό μπορούμε να πραγματοποιούμε κάθε είδους οικονομικές συναλλαγές είτε μέσω web banking είτε ακόμη και ανέπαφα.

 

REUTERS / ROBERT GALBRAITH

Ο Στιβ Τζομπς στην παρουσίαση της τέταρτης γενεάς του iPhone, το iPhone4.

Η οικονομία και οι γνωριμίες

Το mobile Internet και οι εφαρμογές GPS έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας νέας υπηρεσιών που εξελίσσονται σε νέους οικονομικούς κλάδους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών στις οποίες κυριαρχούν εταιρείες όπως η Uber και η Lyft. To mobile Internet μετασχημάτισε υπηρεσίες και κλάδους που ήδη υπήρχαν όπως τα social media και το ντελίβερι φαγητού. Αναλυτές αναφέρουν ότι σημαντικό ποσοστό των οικονομιών πολλών χωρών συμπεριλαμβανομένης της Κίνας βασίζονται πλέον στη χρήση των smartphones.

Ακόμη και η ερωτική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου καθοδηγείται πλέον από τα κινητά τηλέφωνα μέσω των κάθε είδους εφαρμογών γνωριμιών που κάνουν χρήση του GPS (π.χ Tinder Bumble, Grindr κ.α.) τις οποίες χρησιμοποιούν περίπου 320 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο με τον τζίρο αυτής της νέας online βιομηχανίας να αγγίζει το 2021 τα έξι δισ. δολάρια. 

Οι ώρες που περνά κάποιος κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τηλεφώνου καθημερινά αυξάνονται συνεχώς προκαλώντας συχνά φαινόμενα εθισμού με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Επίσης μέσω των κινητών τηλεφώνων μπορούμε πλέον να κλειδώνουμε και ξεκλειδώνουμε την πόρτα του σπιτιού ή του αυτοκινήτου μας. Μπορούμε επίσης να ελέγχουμε τις λειτουργίες του σπιτιού μας ακόμη και αν δεν είμαστε μέσα σε αυτό. Από τον συναγερμό και τις κάμερες ασφαλείας μέχρι το θερμοσίφωνο, το κλιματιστικό, την κουζίνα και τα φώτα. Το κινητό τηλέφωνο μετά την έλευση του iPhone δεν έγινε απλά μια προέκταση του χεριού μας αλλά πιθανότατα το τηλεχειριστήριο της ζωής μας.

Πηγή: Naftemporiki.gr