Home Τεχνολογία Το Nissan που είχε οθόνη αφής, αναγνώριση φωνής και αισθητήρες το 1983

Το Nissan που είχε οθόνη αφής, αναγνώριση φωνής και αισθητήρες το 1983

Τα κουμπιά και οι διακόπτες αντικαταστάθηκαν από διεπαφές, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στον οδηγό να έχει όλα τα συστήματα ελέγχου στα χέρια του. Το παλιό αυτοκίνητο της Nissan προσέφερε ακόμη και οθόνες αφής.

Όλη αυτή η τεχνολογία ήρθε ως αποτέλεσμα των ερευνών από πλευράς εταιριών να εξετάσουν το μέλλον του τρόπου με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τα αυτοκίνητα, ωστόσο, οι διεπαφές δεν ήταν τα μόνα πράγματα που έβγαλαν οι δημιουργικοί σχεδιαστές και μηχανικοί, ειδικά στη Nissan

Το 1983, η εταιρεία αποκάλυψε το NRV II concept, όχι μόνο με αισθητική που καθορίζει την περίοδο – ρίξτε μια ματιά σε αυτούς τους τροχούς – αλλά μια πληθώρα τεχνολογίας υποστήριξης οδηγού που, ενώ είναι εντελώς μη λειτουργική προέβλεπε πολλά από τα χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας που θεωρούμε δεδομένα σήμερα.

Μια πιο προσεκτική ματιά θα σας δώσει μια ιδέα για τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στα αυτοκίνητα σήμερα και αποτελούσαν μακρινό όνειρο τη δεκαετία του 1980. Ανίχνευση υπνηλίας, cruise control, φωνητικές εντολές και πολλά άλλα. Επίσης, στο εσωτερικό υπάρχει μια οθόνη αφής CRT στην κεντρική κονσόλα παρόμοια με αυτή που είναι πλέον συνηθισμένο στοιχείο στα αυτοκίνητα σήμερα.

 

Ήταν – τουλάχιστον ως πρωτότυπο – ικανό να πλοηγηθεί, να πει την ώρα και να εμφανίσει ραδιοφωνικούς σταθμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι το GPS δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο όταν κυκλοφόρησε το πρωτότυπο της Nissan.

Ο υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος κινητήρας διέθετε για καύσιμο τη μεθανόλη. Στα 1,3 λίτρα, απέδιδε 120 ίππους – εντυπωσιακό νούμερο για 1,3 λίτρα στη δεκαετία του ’80, αλλά σήμερα ακούγεται συνηθισμένο. Ο Ecoboost 1,0 λίτρων της Ford, για παράδειγμα, παράγει 125 ίππους χωρίς να επιστρατεύει κάποιο ιδιαίτερο καύσιμο, όπως αυτό του Nissan της δεκαετίας του ‘80.

 

Είναι υπέροχο πάντως που όλες αυτές οι τεχνολογίες και δυνατότητες έχουν πλέον μεταφερθεί ακόμη και στα μικρότερα-φθηνότερα από πλευράς κόστους αυτοκίνητα που οδηγούμε καθημερινά.