Home Τεχνολογία Το πλοίο που θα αλλάξει για πάντα τα ταξίδια στη θάλασσα

Το πλοίο που θα αλλάξει για πάντα τα ταξίδια στη θάλασσα

Πώς θα σου φαινόταν να ταξιδεύεις με ένα πλοίο που μοιάζει με ένα τεράστιο ηλιόθερμο; Περίεργο λίγο ε; Κι όμως αυτό το πράγμα πρόκειται να είναι το μέλλον στις θαλάσσιες μεταφορές.

Oι βιώσιμες θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη βασική φιλοσοφία πίσω από το σκάφος MS Porrima το οποίο κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο ποτέ η αλήθεια είναι.

Το Porrima αποτελεί ένα σκάφος με σκοπό την περιβαλλοντική έρευνα, και στοχεύει να δείξει πώς η βιώσιμη τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι υπεύθυνες για πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου. Ωστόσο, διαταράσσουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα, συμβάλλουν στην όξυνση των ωκεανών και ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τις αερομεταφορές κάθε χρόνο.

Το πλοίο απέπλευσε με μικρό πλήρωμα από την Οσάκα της Ιαπωνίας στις 18 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κάνει δεκάδες στάσεις και στις πέντε ηπείρους. Θα ολοκληρώσει ένα τριετές ταξίδι πριν επιστρέψει στην Ιαπωνία για την Παγκόσμια Έκθεση το 2025.

     

Το Porrima αποτελεί πραγματικά ένα παράδειγμα βιωσιμότητας. Εντός του, βρίσκεται ένα μικροσκοπικό αγρόκτημα που επιτρέπει την καλλιέργεια βρώσιμων φυκιών και μανιταριών. Παράλληλα τα δίχτυα για ψάρεμα διαθέτουν φυσαλίδες αέρα που εμποδίζουν την υπεραλίευση διαχωρίζοντας τα ψάρια κατά βάρος και στη συνέχεια απελευθερώνοντας τα αναπαραγωγικά θηλυκά, τα οποία τείνουν να είναι βαρύτερα λόγω των αυγών τους.

 

Εκτός από το ότι η ενέργειά του τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από ηλιακούς συλλέκτες, το Porrima θα είναι σύντομα εξοπλισμένο με ένα φίλτρο που απομονώνει και συγκεντρώνει νανοπλαστικά από το νερό και τα μετατρέπει σε καύσιμο υδρογόνου.