Home Τεχνολογία Το project τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft με αρχαιοελληνικό όνομα

Το project τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft με αρχαιοελληνικό όνομα

Όπως φαίνεται, η Microsoft αποφάσισε να τιμήσει την Αθηνά, η οποία κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θεά της σοφίας. Συγκεκριμένα, η εταιρία επέλεξε το ομολογουμένως ταιριαστό όνομα για το νέο της AI project.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Microsoft αναπτύσσει επί του παρόντος το δικό της chip τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την ονομασία “Athena”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Information. Το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε το 2019, στοχεύει στην παραγωγή ενός chip, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία 5 νανομέτρων της TSMC, με νέες γενιές να καταφθάνουν με την πάροδο του χρόνου. Το βασικό κίνητρο για το project είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Microsoft από προμηθευτές όπως η Nvidia και να μειωθούν κάπως τα γιγαντιαία ποσά που χρειάζονται για τον εξοπλισμό των datacenters με hardware τρίτων.

Η τεράστια επένδυση δισεκατομμυρίων της Microsoft στην OpenAI, η οποία δημιούργησε το ChatGPT, σηματοδοτεί τη δέσμευση της εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη και τα μοντέλα γλωσσών (LLMs). Μάλιστα, τα Athena chips φαίνεται πως έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την εκπαίδευση LLM μοντέλων και παρόμοιου λογισμικού, αλλά και για την εξαγωγή συμπερασμάτων από τα δεδομένα που αποκτώνται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Μια μικρή ομάδα υπαλλήλων της Microsoft και της OpenAI χρησιμοποιεί ήδη τα chips, με σχέδια για ευρύτερη διαθεσιμότητα ενδεχομένως από το επόμενο έτος. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν οι πελάτες του Azure δικτύου θα αποκτήσουν πρόσβαση στα Athena chips.

Πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες που χρησιμοποιούν LLMs έχουν επιλέξει τις ισχυρές κάρτες γραφικών της Nvidia, οι οποίες αποτελούν το στάνταρ αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία για όσους δεν διαθέτουν δικιάς τους τεχνολογίας chips. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών SemiAnalysis, τα Athena chips θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος έως και κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με τις προσφορές της Nvidia, εάν όντως αποδειχθούν ανταγωνιστικά. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση για τη Microsoft, η οποία πλέον έχει φέρει AI δυνατότητες σε πολλά προϊόντα της, από το Office μέχρι και το GitHub.

Φυσικά, η Microsoft δεν είναι ο πρώτος τεχνολογικός κολοσσός που αναπτύσσει δικά του chips. Ομοίως η Google, η Amazon και η Meta έχουν κάνει παρόμοιες επενδύσεις.