Home Τεχνολογία Το πρώτο τεχνητό μοσχαρίσιο φιλέτο «δηλώνει» απόλυτη ομοιότητα με το φυσικό

Το πρώτο τεχνητό μοσχαρίσιο φιλέτο «δηλώνει» απόλυτη ομοιότητα με το φυσικό

Η δημιουργία κρέατος σε εργαστηριακές συνθήκες υπόσχεται μια ηθική αλλά και οικολογική επανάσταση αφού δεν θα χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα και παράλληλα θα σταματήσει η βιομηχανία της κτηνοτροφίας να αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς μέθοδοι δημιουργίας κρέατος στο εργαστήριο με την καλλιέργεια κυττάρων από ένα μικρό δείγμα που έχει ληφθεί ανώδυνα από κάποιο ζώο. Έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον. Οι πρώτες απόπειρες δεν είχαν ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα όσον αφορά την όψη, την υφή και τη γεύση αλλά όσο περνούσε ο καιρός οι μέθοδοι δημιουργίας βελτιώνονταν και κάθε νέο τεχνητό κρέας που κάνει την εμφάνιση του πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο φυσικό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στη Βρετανία ανέπτυξαν μια βιοτεχνολογία δημιουργίας τεχνητού κρέατος και όπως συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις το πανεπιστήμιο ίδρυσε μια εταιρεία για να αξιοποιηθεί εμπορικά αυτή η τεχνολογία. Η εταιρεία που ονομάζεται 3D Bio-Tissues ανακοίνωσε ότι με την τεχνολογία της δημιουργήθηκε ένα μοσχαρίσιο φιλέτο. Σύμφωνα με την εταιρεία το φιλέτο αυτό έχει την ίδια όψη, υφή και γεύση με το φυσικό και μάλιστα όταν μαγειρεύεται στο τηγάνι καραμελώνει ακόμη καλύτερα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι  αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) έδωσε για πρώτη φορά την έγκρισή της για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που έχει αναπτυχθεί με εργαστηριακές μεθόδους και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα. Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεχνητό κρέας δεν μπορεί ακόμη να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες και η τιμή του για διαφόρους λόγους είναι υψηλή αλλά η συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητού κρέατος βρίσκει λύσεις ώστε να υπάρχει αυξημένη παραγωγή αλλά και οι τιμές των προϊόντων να είναι ανταγωνιστικές με αυτές των προϊόντων φυσικού κρέατος. Επίσης όπως είναι ευνόητο η μετάβαση στο τεχνητό κρέας δεν θα είναι εύκολη αφού η παγκόσμια βιομηχανία κτηνοτροφίας και παραγωγή κρέατος απασχολεί εκατοντάδες εκατ. εργαζομένους και ο τζίρος της αναμένεται να ξεπεράσει το ένα τρισ. δολάρια το 2022. Επίσης υπάρχουν τοπικές κοινότητες που στηρίζουν την επιβίωση τους στην κτηνοτροφία και θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη τι θα συμβεί με αυτές αν η ανθρωπότητα αποφασίσει να αντικαταστήσει στη διατροφή της το φυσικό με το τεχνητό κρέας.

Πηγή: Naftemporiki.gr