Το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη υγείας, από μείωση του κινδύνου για διαβήτη ως προστασία από τις καρδιοπάθειες. Τώρα, μια νέα μελέτη μαρτυρεί ότι περιέχει ουσίες οι οποίες βοηθούν ενάντια στην ουλίτιδα και στην τερηδόνα.
«Ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια
Ερευνητές διαφορετικών ισπανικών κέντρων ανακάλυψαν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια του στόματος.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι πολυφαινόλες, χάρη στην αντιοξειδωτική δράση τους, προστατεύουν τον οργανισμό από πλήθος προβλημάτων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (οι ελεύθερες ρίζες είναι άτομα από τα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο και στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν το ηλεκτρόνιο αυτό «κλέβουν» από κοντινά τους μόρια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Η περίσσεια ελευθέρων ριζών στον οργανισμό είναι άκρως βλαπτική για τα κύτταρα). Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν επίσης ότι οι ουσίες αυτές του κόκκινου κρασιού είναι πιθανό να προάγουν την υγεία και μέσω της «συνεργασίας» τους με τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry» οι επιστήμονες διερεύνησαν αν οι πολυφαινόλες του κρασιού μπορεί να είναι ευεργετικές και για τη στοματική υγεία. Συνέκριναν την επίδραση δύο πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού με εκείνη συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού επάνω στα βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.
Ανακάλυψαν ότι τόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού όσο και τα εκχυλίσματα μείωναν την ικανότητα των βακτηρίων να «κολλούν» στα δόντια και στα ούλα. Ωστόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού – συγκεκριμένα επρόκειτο για το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ – ήταν πιο αποτελεσματικές.
Ο συνδυασμός που… σκοτώνει (τα παθογόνα)
Όταν μάλιστα οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το Streptococcus dentisani που θεωρείται προβιοτικό το οποίο ενεργοποιεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τα οδοντικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους δεν πρέπει να μεταφραστούν σε αύξηση της κατανάλωσης κρασιού αφού έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι το πολύ κρασί έχει αρνητική επίδραση στην υγεία.
Σημειώνεται ότι εκτός από το κόκκινο κρασί πολυφαινόλες περιέχουν ο καφές, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο χυμός πορτοκάλι και ο χυμός λεμόνι, διαφορετικά είδη μούρων, τα κεράσια αλλά και τα φασόλια.