Home Τα νέα της Επιστήμης Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει χρονολογικά τις πρώτες ζωγραφιές των σπηλαίων – Οι...

Οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει χρονολογικά τις πρώτες ζωγραφιές των σπηλαίων – Οι Νεάντερταλ ήταν πιο προηγμένοι από ό, τι νoμίζαμε

Συχνά σκεφτόμαστε την τέχνη και τον πολιτισμό ως αποκλειστικότητα του τομέα των ανθρώπων – συγκεκριμένα το ιδιαίτερο είδος μας, Homo sapiens.

Όσο περισσότερο μαθαίνουμε για άλλα έγκαιρα είδη ανθρωποειδούς, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι η ιδέα μπορεί να είναι λάθος.

Πολύ πριν από αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «σύγχρονοι» άνθρωποι φτάσουν στην Ευρώπη, οι ανεμώντες εξαδέλφοι μας δημιούργησαν πολιτιστικά αντικείμενα και ζωγραφική σε σπηλιές στην Ισπανία, σύμφωνα με αρκετές πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες. Η νέα έρευνα έχει εστιάσει σε μερικές από τις πρώτες ευρωπαϊκές τέχνες που γνωρίζουμε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πρώτοι σπηλαιολόγοι στην Ισπανία συλλέγουν πληροφορίες από από τρεις διαφορετικές τοποθεσίες και οι οποίες χρονολογούνται από περισσότερα από 64.000 χρόνια. Αυτοί οι πίνακες είναι κόκκινου και μαύρου χρώματος και απεικονίζουν γεωμετρικά σχήματα, εκτυπώσεις χειρός, πινακίδες χειρός, ακόμη και ζώα όπως άλογα, ελάφια και πουλιά.

Οι πίνακες χρονολογούνται χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται χρονολόγηση ουρανίου-θορίου, η οποία είναι πολύ ακριβέστερη για την εκτίμηση των ημερομηνιών αυτών των δημιουργιών από τη μέθοδο ραδιοανθάρκωσης που χρονολογείται από το παρελθόν.

“Αυτή είναι μια εξαιρετικά συναρπαστική ανακάλυψη που υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν πολύ πιο εξελιγμένοι από ό, τι πιστεύεται ευρέως”, δήλωσε σε ένα δελτίο ειδήσεων ο αρχαιολόγος Chris Standish του Πανεπιστημίου του Southampton, ένας από τους δύο κύριους συγγραφείς.

Στην άλλη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να αποκαλύψουν ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να έχουν εμπλακεί σε δημιουργική ή συμβολική συμπεριφορά πολύ πριν δημιουργηθούν αυτές οι σπηλιές. Στο Cueva de los Aviones, στη νοτιοανατολική Ισπανία, μια συλλογή κοχυλιών φαίνεται να είναι διακοσμημένη με χρωστικές ουσίες και διάτρητη με τρόπους που θα τους επέτρεπαν να φορεθούν διακοσμητικά.

Εάν αυτά τα κοχύλια τροποποιήθηκαν σκόπιμα με τέτοιο τρόπο, θα έδειχνε ότι οι Νεάντερταλ είχαν εμπλακεί σε περίπλοκη συμβολική συμπεριφορά δυνητικά τουλάχιστον όσο το Homo sapiens έκανε ποτέ.

Perforated shells found in sediments in Cueva de los Aviones and date to between 115,000 and 120,000 years.

Ο Homo sapiens αναπτύχθηκε για πρώτη φορά περίπου 200.000 χρόνια πριν. Ορισμένες πρώτες ομάδες ανθρωπίνων προγόνων πιθανόν να εγκατέλειψαν την Αφρική ήδη από 120.000 χρόνια πριν, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Αλλά η μεγαλύτερη μετανάστευση από την γενέτειρα της ανθρωπότητας δεν ξεκίνησε πριν από 60.000 χρόνια – και χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να εγκατασταθούν οι πληθυσμοί στην Ευρώπη.

Οι Νεάντερταλ ήταν πολύ πριν από τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους. Εμφανίζονται αρχικά στο απολιθωμένο αρχείο περίπου 400.000 χρόνια πριν, και στη συνέχεια εξαφανίζονται περίπου 40.000 χρόνια πριν.

Πολλοί ερευνητές έχουν υποθέσει ότι οι Homo νεαντερταλικοί ήταν πολύ πιο πρωτόγονοι από τους αργότερα εξελισσόμενους συγγενείς τους. Αλλά αυτές οι νέες ανακαλύψεις αλλάζουν αυτή τη σκέψη.

Οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι ο Homo sapiens ασχολείται με δημιουργική και συμβολική συμπεριφορά που επιστρέφει, τουλάχιστον μέχρι τις ισπανικές ζωγραφιές σπηλαίου. Σύμφωνα με τις νέες μελέτες, έχουν βρεθεί στην Αφρική διακοσμητικά αντικείμενα που χρονολογούνται από 70.000 έως και 92.000 χρόνια.

Αλλά εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το αν το Homo sapiens ήταν το μόνο είδος που μπορούσε να σκεφτεί αυτόν τον τρόπο και να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι δεν ήταν.

“Σύμφωνα με τα νέα μας δεδομένα, οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι συμμερίζονται την συμβολική σκέψη και διακρίνονται διαγνωστικά” δήλωσε σε δημοσιογραφικό δελτίο ο Joao Zilhao, μέλος της ομάδας του Καταλανικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ανώτερων Σπουδών στη Βαρκελώνη.

«Κατά την αναζήτηση της προέλευσης της γλώσσας και της προηγμένης ανθρώπινης γνώσης πρέπει να κοιτάξουμε πολύ πιο πίσω στο χρόνο, πριν από περισσότερο από μισό εκατομμύριο χρόνια, στον κοινό πρόγονο των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων».

Οι ερωτήσεις για το αν οι Νεάντερταλ ήταν γνωστικώς στο ίδιο επίπεδο με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους θα παραμείνουν αμφιλεγόμενοι. Αλλά αυτό τουλάχιστον βοηθά να αποδείξουμε ότι τα αυθαίρετα στερεότυπα που συσχετίζουμε τώρα με τη λέξη «Νεάντερταλ» μπορεί να είναι λανθασμένα.

Αν οι Νεάντερταλ ήταν υπεύθυνοι για αυτό που θεωρούμε τώρα ως την πρώτη τέχνη που δημιουργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη, τότε οι σύγχρονοι άνθρωποι – Homo sapiens – δεν είναι τελικά τόσο μοναδικοί.

Πηγή: BusinessInsider