Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν το γονίδιο CD36 που εκκινεί τη διαδικασία της γήρανσης. Μόλις το εν λόγω γονίδιο ενεργοποιηθεί, τα κύτταρα παύουν να διαιρούνται και αρχίζουν να «μαραζώνουν».
Η γήρανση είναι ένα φυσικό φαινόμενο στον κύκλο ζωής κάθε κυττάρου και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της ιατρικής έρευνας, καθώς τα γηρασμένα κύτταρα ευθύνονται για μια σειρά ασθενειών, από τις καρδιακές παθήσεις και τον καταρράκτη μέχρι την αρθρίτιδα.
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Molecular Omics. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το γονίδιο CD36 ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στα γηραιότερα κύτταρα, ενώ παράλληλα, «προκάλεσαν» τα νεαρά, υγιή κύτταρα να λειτουργήσουν ως να ήταν γερασμένα ενισχύοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου CD36.
Οι ερευνητές δεν είχαν στόχο τη διερεύνηση του CD36. Αντίθετα, ήθελαν να καταγράψουν όλα τα γονίδια που συνδέονται με τη γήρανση των κυττάρων, εστιάζοντας στα γονίδια που σχετίζονται με τα λιπίδια, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση των κυττάρων.
«Η έρευνά μας ταυτοποιεί το CD36 ως υποψήφιο για περαιτέρω μελέτη. Η γήρανση είναι θεμελιώδης διαδικασία για τα κύτταρα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που αγνοούμε», είπε ο Ekin Atilla-Gokcumen, εκ των συντακτών της μελέτης. «Η γήρανση φαίνεται ότι έχει επιπλοκές για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και για τον καρκίνο, συνεπώς η κατανόησή της είναι εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε.
tvxs.gr