Εδώ και 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, από τη στιγμή της δημιουργίας της δηλαδή, η Σελήνη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη αποτελώντας τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο του πλανήτη μας. Τελευταίως όμως η Γη έχει τόσο πολλούς δορυφόρους, τεχνητούς φυσικά, ώστε η κίνηση γύρω της να παραπέμπει σε πολυσύχναστους δρόμους σε ώρες αιχμής. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει!
Ολα άρχισαν πριν από εξήντα πέντε χρόνια, τότε δηλαδή που η Σοβιετική Ενωση έθεσε σε τροχιά τον Σπούτνικ, τον πρώτο δορυφόρο που κατασκευάστηκε από ανθρώπους. Από τη δεκαετία του 1960 και μέχρι το 2010, ο ετήσιος αριθμός δορυφόρων που έμπαινε σε τροχιά έβαινε μεν αυξανόμενος, αλλά παρέμενε διψήφιος. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια όμως η κατάσταση άλλαξε δραματικά: σύμφωνα με τον Δείκτη Αντικειμένων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών (United Nations’ Outer Space Objects Index), οι δορυφόροι που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά (Low Earth Orbit, LEO) μετριούνται πια σε χιλιάδες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περισσότεροι από 1.300 δορυφόροι τέθηκαν σε τροχιά στην LEO το 2020, ενώ το 2021 ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 1.400.
Εκτός από την LEO, η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό δορυφόρων, υπάρχουν άλλες τρεις τροχιές: η μέση (Μedium Earth Οrbit MEO), η υψηλά ελλειπτική (Ηighly Εlliptical Οrbit, HEO) και η γεωσύγχρονη ή γεωστατική (Geosynchronous Orbit, GSO και Geostationary Orbit, GEO αντιστοίχως), η οποία είναι η δεύτερη πολυσύχναστη.
Τι κάνουν όμως τόσοι δορυφόροι σε τροχιά και σε ποιους ανήκουν; Περισσότεροι από τους μισούς δορυφόρους έχουν αμερικανική «σημαία», ανήκουν δηλαδή σε εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων (η SpaceX του Ιλον Μασκ με 1.655 δορυφόρους διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο) ή σε αμερικανικούς φορείς, όπως η ΝΑSΑ. Στην πλειονότητά τους, οι δορυφόροι εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς (τηλεόραση, ραδιόφωνο, Διαδίκτυο). Φυσικά δεν λείπουν και οι δορυφόροι που εξυπηρετούν στρατιωτικούς σκοπούς: το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Κίνας προηγείται με 129 δορυφόρους, ακολουθούμενο από αυτό της Ρωσίας (125) και το αμερικανικό Πεντάγωνο (87).
Με δεδομένο ότι σήμερα περισσότερες από 70 χώρες διαθέτουν τουλάχιστον έναν δορυφόρο σε τροχιά, ενώ τα προγράμματα εξερεύνησης του Διαστήματος και εποικισμού της Σελήνης εντείνονται (σελ. 7), είναι φανερό ότι η ανάγκη για θέσπιση κανόνων και παγκόσμια συναίνεση στη διαχείριση των δραστηριοτήτων του Διαστήματος γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Για να μη ζήσουμε πραγματικό «πόλεμο των άστρων».
Πηγή: in.gr