Home Τεχνολογία Υπερηχητικές πτήσεις: H Κίνα μπαίνει δυναμικά στη μάχη της στρατόσφαιρας

Υπερηχητικές πτήσεις: H Κίνα μπαίνει δυναμικά στη μάχη της στρατόσφαιρας

Σαγκάη – Νέα Υόρκη σε δύο ώρες με υπερηχητικό αεροσκάφος! Το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα αεροπορικά ταξίδια – αστραπή έχει αναθερμανθεί, με την Κίνα να επενδύει εκατομμύρια στοχεύοντας στην πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης έως το 2030. 

 

Η εταιρεία Space Transportation με έδρα το Πεκίνο (γνωστή στην Κίνα ως Lingkong Tianxing) στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οχήματος μεταφοράς επιβατών που θα κινείται με ένα μίλι το δευτερόλεπτο, ταχύτητα διπλάσια από αυτή του Concorde. Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει επιβάτες (χωρίς κράνος ή διαστημικές στολές) να επιβιβάζονται σε ένα διαστημικό αεροπλάνο 12 θέσεων.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, η Space Transportation σκοπεύει να ξεκινήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις το 2025 και θα ακολουθήσει έως το 2030 μια πτήση υπερηχητικού αεροσκάφους που θα κάνει τον γύρο του κόσμου.

 

Εάν υλοποιηθεί η πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από σημαντικούς Κινέζους επενδυτές, θα δώσει σάρκα και οστά στις φιλοδοξίες της Κίνας να κατακτήσει τον διαστημικό τουρισμό υπερηχητικών πτήσεων. Τον περασμένο Αύγουστο το εγχείρημα συγκέντρωσε αρχική χρηματοδότηση περίπου 47 εκατ. δολαρίων, με επικεφαλής την Matrix Partners China και τον κρατικό Όμιλο Shanghai Guosheng.

Βασικοί αντίπαλοι της Κίνας στη μάχη της στρατόσφαιρας είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Το διακύβευμα είναι υψηλό. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Emergen Research, «τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς υποτροχιακών μεταφορών και διαστημικού τουρισμού αναμένεται να φτάσουν τα 1,44 δισ. δολάρια το 2028».

Η διαστημική αποστολή «Polaris Dawn» της SpaceX, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί εντός του 2022, έχει θέσει ως στόχο ένα νέο ρεκόρ υψηλής τροχιάς, αλλά και να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό της ο πρώτος στον κόσμο διαστημικός περίπατος σε εμπορική διαστημική αποστολή. Η «Polaris Dawn» αναμένεται να αποτελέσει σκαλοπάτι για ενδεχόμενες αποστολές στο φεγγάρι, τον Άρη και ακόμα πιο μακριά.

Ωστόσο, αν και ο διαστημικός τουρισμός κεντρίζει το ενδιαφέρον των ερασιτεχνών αστροναυτών, οι τιμές των εισιτηρίων παραμένουν αστρονομικές.

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ιάπωνας μεγιστάνας της μόδας Γιουσάκου Μεζάουα, ο συνεργάτης του Γιόζο Χιράνο και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Μισούρκιν επέστρεψαν στη Γη, μετά από 12 ημέρες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το κόστος του ταξιδιού ανήλθε σε περίπου 80 εκατ. δολάρια.

Η Virgin Galactic προσφέρει διαστημικές πτήσεις διάρκειας 90 λεπτών με τιμή 450.000 δολάρια ανά επιβάτη, εώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν προκαταβολή ύψους 150.000 δολαρίων. Η διαδρομή, η οποία θα διαρκέσει συνολικά 90 λεπτά, αναμένεται να ξεκινήσει από τη διαστημική βάση Spaceport America στην έρημο του Νέου Μεξικού, έπειτα από «πολλές ημέρες» εκπαίδευσης.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες και τεχνικά εμπόδια

Τα οφέλη των υπερηχητικών πτήσεων είναι αδιαμφισβήτητα, τα εμπόδια όμως είναι πολλά. Σύμφωνα με μελέτες της NASA, στη μακρά λίστα των εμποδίων που οι ειδικοί καλούνται να ξεπεράσουν περιλαμβάνονται η υπέρβαση του φράγματος του ήχου πάνω από κατοικημένες περιοχές, πιστοποιήσεις ασφάλειας, ανησυχίες για τις εκπομπές ρύπων και ο κίνδυνος έκθεσης στην ακτινοβολία σε αυτά τα υψόμετρα.

Πρόκληση αποτελεί και η κατασκευή των διαστημικών αεροπλάνων, καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά που να αντέχουν τη ταχύτητα και τις υψηλές θεροκρασίες. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ειδική εκπαίδευση για τους πιλότους που θα πετούν στο κατώφλι του διαστήματος.

Πηγή: kathimerini.gr