Στις αρχές του καλοκαιριού, Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να σπάσουν το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων με οπτικές ίνες, μεταδίδοντας 1,02 petabit ανά δευτερόλεπτο σε 51,7 χιλιόμετρα. Τώρα, ο πήχης μόλις ανέβηκε ακόμη υψηλότερα!
Για άλλη μια φορά, το εντυπωσιακό επίτευγμα ανήκει στην ομάδα των ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (NICT) της Ιαπωνίας οι οποίοι κατάφεραν bandwidth περίπου 1,53 petabits ανά δευτερόλεπτο, κωδικοποιώντας πληροφορίες σε 55 διαφορετικές συχνότητες φωτός (μια τεχνική γνωστή ως multiplexing).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στατιστικών Internet Live Stats, πρόκειται για μεγαλύτερο όγκο δεδομένο απ’ ότι περνάει σε όλο το internet κάθε δευτερόλεπτο! Ναι, είναι ένα νούμερο που πραγματικά δύσκολα χωράει στο νου και σημαίνει πως αυτό το εύρος ζώνης μπορεί να μεταφέρει ολόκληρο το παγκόσμιο traffic του internet μέσω ενός μόνο καλωδίου οπτικών ινών!
Φανταστείτε πως για να φτάσετε το ένα gigabit, χρειάζεστε 1,000 megabits, ταχύτητα που ξεπερνά πάνω από 20 φορές τη μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα. Έπειτα, για να φτάσει κάποιος το 1 petabit χρειάζεται…1 εκατομμύριο gigabits! Σε περίπτωση που χρειάζεστε λίγο ακόμη context για να αντιληφθείτε το επίτευγμα, 1 petabite δεδομένων ανά δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 127,500 GB ανά δευτερόλεπτο. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για τη μετάδοση 8K βίντεο περιεχομένου από 10 εκατομμύρια κανάλια ταυτόχρονα.
Όσον αφορά την τεχνολογία τους, αυτή εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές συχνότητες του φωτός που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο το φάσμα. Δεδομένου ότι κάθε “χρώμα” του ορατού και του αόρατου φωτός έχει τη δική του, μοναδική, συχνότητα, μπορεί να μεταφέρει και τη δική του ανεξάρτητη ροή πληροφοριών. Οι ερευνητές κατάφεραν, λοιπόν, να πετύχουν φασματική απόδοση 332 bits/s/Hz (bits ανά δευτερόλεπτο ανά Hz).
Για την ιστορία, το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων είναι 1,8 petabits ανά δευτερόλεπτο και είχε επιτευχθεί τον Οκτώβριο, αλλά όχι με καλώδιο οπτικών ινών. Αντιθέτως, για το ρεκόρ αυτό μια άλλη επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας είχε κάνει χρήση ειδικών λέιζερ. Περισσότερα σχετικά με αυτό το επίτευγμα μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Πηγή: unboxholics.com