Home Ιατρική-Βιολογία Νέο πρόγραμμα στο UCY: Υγεία του εγκεφάλου – Brain Health

Νέο πρόγραμμα στο UCY: Υγεία του εγκεφάλου – Brain Health

Νέο πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2022-2023)

 

Ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε από μια τρομαχτική πρόοδο στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και στον κομβικό του ρόλο καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου.  Η καλή υγεία του εγκεφάλου επιτρέπει στο άτομο να συνειδητοποιήσει τις δικές του ικανότητες και να βελτιστοποιήσει τις γνωσιακές, συναισθηματικές, ψυχολογικές/συμπεριφορικές και κινητικές του δεξιότητες για να αντιμετωπίσει καταστάσεις της ζωής. Πολυάριθμοι διασυνδεδεμένοι κοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες (συμπεριλαμβανομένων των γενετικών) παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην υγεία του εγκεφάλου από την προ-σύλληψη κατάσταση έως το τέλος της ζωής του ανθρώπου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε άτομα οποιουσδήποτε μορφωτικού επιπέδου, καθώς προσεγγίζει, με εκλαϊκευτικό λόγο και τρόπο, τις πολυεπίπεδες προεκτάσεις της ιατρικής και της υγείας του εγκεφάλου σε τομείς όπως η κοινωνιολογία, η ψυχολογία, η νομική, η ηθική κτλ. Με τον τρόπο αυτό, το σεμινάριο στοχεύει να αποτελέσει πυλώνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσον αφορά: 1) στον ρόλο της σύγχρονης τεχνολογίας αιχμής στην κατανόηση της φυσιολογικής εγκεφαλικής λειτουργίας και 2) στoν σοβαρότατο αντίκτυπο που έχουν οι παθήσεις του Εγκεφάλου στον Άνθρωπο και την Κοινωνία, στο σύστημα Υγείας, αλλά και στην Οικονομία.

Εισηγητής: Δρ. Παναγιώτης Μπαργιώτας, Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου 

Ο Παναγιώτης Μπαργιώτας είναι Νευρολόγος με εξειδίκευση στις Διαταραχές Ύπνου και στις Κινητικές Διαταραχές και από το 2019 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μετά τις βασικές του σπουδές Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο τμήμα Κλινικής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, Γερμανίας και μετέπειτα την Ιατρική Ειδικότητα της Νευρολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έπειτα, εξειδικεύθηκε και εργάστηκε ως ερευνητής και ανώτερος Επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Ελβετίας (τμήματα Γεροντοψυχιατρικής και Νευρολογίας).

Βασικό αντικείμενο της ερευνητικής του δραστηριότητας είναι η νευροφυσιολογική διερεύνηση των διαταραχών ύπνου-εγρήγορσης και η μελέτη των γνωσιακών και συναισθηματικών μεταβολών σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Νοσήματα εκφύλισης του Νευρικού Συστήματος), αλλά και στο φυσιολογικό γήρας. Παράλληλα, η καταγραφή και ανάλυση των κοινωνιολογικών, φιλοσοφικών και ηθικών προεκτάσεων της νευροεκφύλισης και κατ’ επέκτασης της δυσλειτουργίας του Εγκεφάλου αποτελούν σταθεροί στόχοι και εργαλεία της ερευνητικής του μεθοδολογίας.

Διάρκεια προγράμματος: 8 ώρες

 

Γλώσσα & τρόπος διεξαγωγής: Προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα & με υβριδική παρακολούθηση

Πότε: Τρεις συνεδρίες, Σάββατο στις 6/5/2023 (9:00-12:00μ.μ.), 13/5/2023 (9:30-12:30μ.μ.), 20/5/2023

(9:00-12:00μ.μ.)

Ποιοι μπορούν να το παρακολουθήσουν: Το σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλες/όλους (απόφοιτες/τοι & μη)

Εγγραφές: www.ucy.ac.cy/lifelong-learning

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, ενώ υπάρχουν τέλη συμμετοχής. Για όλα τα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης, απαιτείται η ολοκλήρωση του κύκλου του σεμιναρίου. Εκτός από το πιστοποιητικό παρακολούθησης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπορούν να αποκτήσουν πιστωτικές μονάδες ECTS.

Πληροφορίες: Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων, Τ.: 22894356 (ώρες γραφείου), Ε.: [email protected]