Στη τελευταία δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον Απρίλιο, τα κρούσματα σύφιλης ήταν ιδιαίτερα αυξημένα, για την ακρίβεια τα υψηλότερα σε διάστημα εβδομήντα ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC), μεταξύ 2020 και ’21, είχαν αυξηθεί κατά 32%, με την επιδημία να μη δείχνει σημεία ανάσχεσης.
Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα ποσοστά συγγενούς σύφιλης (σ.σ όταν η μητέρα περνά την ασθένεια στο μωρό που κυοφορεί), με τα κρούσματα να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 32% το ίδιο διάστημα (2020-2021).
H μετάδοση της σύφιλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, περιλαμβανομένων της αποβολής, της θνησιγένειας, του πρόωρου τοκετού, του εξαιρετικά χαμηλού βάρους του τοκετού, αλλά και του θανάτου του βρέφους μετά τη γέννηση.
Παρότι τα δύο τρίτα των συφιλιδικών νεογνών γεννιούνται χωρίς συμπτώματα, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δια βίου προβλήματα υγείας.
Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
«Πριν από 15-20 χρόνια πιστεύαμε πως ήμασταν στα όρια εξάλειψης της σύφιλης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καταγράφουμε αυξανόμενα ποσοστά σύφιλης, ποσοστά που δεν είχαμε δει τα τελευταία 20 χρόνια περίπου» σημειώνει ο Λεάντρο Μένα, διευθυντής του τμήματος πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του CDC.
Παγκόσμιο φαινόμενο
Και δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 7,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης καταγράφηκαν εντός του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο δε, είδε τα κρούσματά του να εκτινάσσονται το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948. Ενώ μεταξύ 2011 και 2019, ο Καναδάς κατέγραψε αύξηση κατά 389% της λοιμώδους σύφιλης.
Σημειώνεται πως η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και τα συμπτώματα χωρίζονται σε κλινικά στάδια.
Η πρωτογόνος σύφιλη εκδηλώνεται κυρίως ως ανώδυνο, περιγεγραμμένο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στη γεννητική χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, αναλόγως με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.
Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, μακροπρόθεσμα νευρολογικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.
Πηγή: BBC