Σε απόσταση περίπου 2,600 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου βρισκόταν ένα άστρο με μάζα 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Πριν από περίπου 20 χιλιάδες έτη το άστρο αυτό εξερράγη. Η έκρηξη σουπερνόβα δημιούργησε κρουστικά κύματα που αλληλεπιδρώντας με μεσοαστρικά αέρια και σκόνη σχημάτισαν ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα το οποίο ονομάστηκε «Βρόχος του Κύκνου».
Αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια ή ύλη του άστρου που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη συνεχίζει να ταξιδεύει στο Διάστημα και το νεφέλωμα συνεχίζει να διαστέλλεται με ταχύτητα 1,5 εκατ. χλμ./ώρα έχοντας φτάσει σε έκταση τα 120 έτη φωτός. Για αυτόν τον λόγο το νεφέλωμα αυτό αποτελεί ένα από τους αγαπημένους στόχους των αστρονόμων αφού η μελέτη του φωτίζει τους μηχανισμούς ενός από τα πιο βίαια, εντυπωσιακά και κρίσιμα για την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος φαινόμενα. Στο Βρόχο του Κύκνου έχει εντοπιστεί μια περιοχή που θεωρείται από τους επιστήμονες ως ένα νεφέλωμα μέσα στο νεφέλωμα και εξαιτίας των χαρακτηριστικών του έχει λάβει την ονομασία Νεφέλωμα του Πέπλου.
Εκτιμάται ότι το Νεφέλωμα του Πέπλου διαθέτει τις συνθήκες για να αποτελέσει μια περιοχή γέννησης νέων άστρων και για αυτό τον λόγο αποτελεί επίκεντρο της προσοχής στις παρατηρήσεις του Βρόχου του Κύκνου. Η NASA ανακοίνωσε ότι εκτόξευση με επιτυχία την αποστολή INFUSE η οποία θα μελετήσει τις αλληλεπιδράσεις της ενέργειας της έκρηξης στο γαλαξιακό περιβάλλον. «Οι εκρήξεις σουπερνόβα όπως αυτή που δημιούργησε το Βρόχος του Κύκνου έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο σχηματισμού των γαλαξιών» λέει ο Μπράιαν Φλέμινγκ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ, επικεφαλής της αποστολής.
Τα όργανα της αποστολής θα συλλέξουν φως που εκπέμπει ο Βρόχος του Κύκνου σε μεγαλύτερα μήκη κύματος της υπεριώδους ακτινοβολία. Τα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις παρατηρήσεις στο Βρόχο του Κύκνου δείχνουν ότι η σκόνη και τα αέρια της έκρηξης έχουν θερμοκρασία 50 χιλιάδες έως 300 χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και καθώς ταξιδεύουν στο Διάστημα συντρίβονται σε πολύ κρύο αέριο.
Η μελέτη αυτής της διεργασίας και άλλων δεδομένων που θα συλλεχθούν θα βοηθήσουν τους ειδικούς να εντοπίσουν το πού βρίσκονται συγκεκριμένα στοιχεία κατά μήκος του νεφελώματος και τελικά να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τους κύκλους ζωής των άστρων και των γαλαξιών.
Πηγή: naftemporiki.gr