Οι ταχύτητες του διαδικτύου έχουν εξελιχθεί πολύ από τις ημέρες του dial-up modem, αλλά μερικές φορές η πανάρχαια μέθοδος του ταχυδρομικού περιστεριού παραμένει αξεπέραστη.
Οι αρχαίοι Ελληνες χρησιμοποιούσαν τους λεγόμενους «αρουραίους του ουρανού» για να διαδίδουν τα αποτελέσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 1850, το Reuters χρησιμοποίησε έναν στόλο από 45 περιστέρια για να στείλει ειδήσεις και τιμές μετοχών σε μια απόσταση 75 μιλίων, μεταξύ Βρυξελλών και Ααχεν, στη Γερμανία. Το ταξίδι διαρκούσε δύο ώρες – ένα τρένο θα χρειαζόταν έξι. Ο αμερικανικός στρατός διέθετε επίσης τον δικό του στόλο ταχυδρομικών περιστεριών, στέλνοντας 600 στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα αγωνιστικά περιστέρια πετούν κατά μέσο όρο με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα και συνήθως διανύουν 500 χιλιόμετρα, απόσταση περίπου από την Ουάσιγκτον στη Βοστώνη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Αγωνιστικών Περιστεριών. Με την ώθηση του ούριου ανέμου, τα περιστέρια έχουν καταγραφεί να ταξιδεύουν με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα και σε απόσταση πάνω από 1.000 χλμ.
Σε ορισμένες περιοχές της αγροτικής Αμερικής, όπου οι ταχύτητες του διαδικτύου μπορεί να υστερούν πολύ σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, το περιστέρι μπορεί να είναι ταχύτερη επιλογή.
Το αν ένα περιστέρι μπορεί να ξεπεράσει το διαδίκτυο εξαρτάται από τρία πράγματα: την ταχύτητα του διαδικτύου, την απόσταση και τα δεδομένα. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει διαφορά αν στέλνετε ένα αρχείο στην άλλη άκρη της πόλης, στον γείτονα ή στον καλύτερο φίλο σας στην άλλη άκρη της χώρας. Το μέγεθος των δεδομένων που αποστέλλονται είναι αυτό που επιβραδύνει την αποστολή.
Παρόλο που πολλοί Αμερικανοί έχουν γρήγορο διαδίκτυο, στις αγροτικές περιοχές μπορεί να είναι ασταθές και αργό. Το 2020, σχεδόν 1 στους 5 κατοίκους αγροτικών περιοχών δεν είχε πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 25 megabits ανά δευτερόλεπτο (ή Mbps) και μεταφόρτωσης άνω των 3Mbps. Ταχύτητες κάτω από αυτό το όριο μπορούν να υποστηρίξουν την κανονική περιήγηση στο διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τη ροή βίντεο τυπικής ευκρίνειας για έως και δύο χρήστες, αλλά όχι για περισσότερα άτομα ή εντατικές εργασίες, όπως η ροή βίντεο 4K ή η χρήση σύνθετου λογισμικού που βασίζεται στο cloud.
Ακόμα και σε περιοχές με γρήγορο διαδίκτυο, τα περιστέρια μπορούν –και το έχουν κάνει– να κερδίσουν. Νωρίτερα φέτος, ο YouTuber και προγραμματιστής λογισμικού Τζεφ Γκίρλινγκ έδεσε σε ένα περιστέρι δίσκους flash 3 terabytes. To αποτέλεσμα: το περιστέρι κέρδισε το διαδίκτυο.
Πηγή: kathimerini.gr