Home Ιατρική-Βιολογία 50 νεκροί αγριόχοιροι βρέθηκαν στο “σημείο μηδέν” της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης...

50 νεκροί αγριόχοιροι βρέθηκαν στο “σημείο μηδέν” της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κολσερόλα

Οι αρχές εντόπισαν περίπου 50 νεκρά αγριογούρουνα στο σημείο μηδέν της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Collserola, όπου μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί εννέα κρούσματα.

Οι ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν την Τρίτη την ανακάλυψη τουλάχιστον 50 νεκρών αγριόχοιρων στο λεγόμενο “σημείο μηδέν” της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που εντοπίστηκε στο φυσικό πάρκο Collserola στη Βαρκελώνη. Μέχρι στιγμής, μόνο εννέα ζώα έχουν βρεθεί θετικά στον ιό, αν και πολλά δείγματα εξακολουθούν να αναλύονται.

Η επιδημία εντοπίστηκε στα τέλη Νοεμβρίου στην Cerdanyola del Vallès, μετά τον εντοπισμό δύο νεκρών αγριόχοιρων εκεί. Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο εδώ και δεκαετίες κατά το οποίο η ΑΠΧ επανεμφανίζεται σε άγρια ζώα τόσο κοντά σε μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή.

Για να περιορίσουν την εξάπλωση, οι καταλανικές αρχές δημιούργησαν μια περίμετρο ασφαλείας έξι χιλιομέτρων γύρω από το αρχικό σημείο και ανέστειλαν δραστηριότητες όπως το κυνήγι, η πρόσβαση με σκύλους ή οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με τη δασική περιοχή.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης (UME), της Πολιτικής Φρουράς και εξειδικευμένων κτηνιάτρων που εστάλησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιπολούν στην περιοχή για να συλλέξουν κουφάρια, να πάρουν δείγματα και να εκτιμήσουν την πραγματική έκταση της επιδημίας.

Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για “ψυχραιμία”

Αν και έχουν βρεθεί δεκάδες πτώματα, μέχρι στιγμής μόνο εννέα έχουν επιβεβαιωθεί ως θετικά. Τα υπόλοιπα εξακολουθούν να εξετάζονται. Οι αρχές επιμένουν ότι η υψηλή θνησιμότητα δεν συνεπάγεται απαραίτητα περαιτέρω εξάπλωση του ιού, αλλά τονίζουν ότι η επιτήρηση παραμένει “στο υψηλότερο επίπεδο”.

Παρόλο που η μόλυνση δεν έχει φθάσει μέχρι στιγμής σε καμία χοιροτροφική μονάδα, το επεισόδιο έχει προκαλέσει ανησυχίες στον κλάδο, δεδομένης της ικανότητας του ιού να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημία εάν φθάσει στις φάρμες. Οι αρχές επισημαίνουν ότι η ΑΠΧ δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην άγρια πανίδα και τη χοιροτροφία, εάν δεν ελεγχθεί γρήγορα.

Από τη La Moncloa, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Pedro Sánchez, ζήτησε “σύνεση και ψυχραιμία” και τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία συνεργάζεται με τη Generalitat και τον τομέα των χοίρων για να καταστείλει αυτό το ξέσπασμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων το συντομότερο δυνατό.

gr.euronews