Ο πλανήτης Άρης, κάποτε είχε νερό. Τώρα όμως είναι μια πελώρια έρημος.
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί ο Άρης έχασε τόσο μεγάλη ποσότητα από το νερό που είχε στην επιφάνειά του; Σε αντίθεση με τη Γη, που το διατήρησε;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν την αιτία!
Να το πάρει το ποτάμι;
Με ανάλυση μοντέλων εξέλιξης των χημικών στοιχείων των δύο πλανητών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το νερό που βρισκόταν στην επιφάνεια του Άρη πήγε ..στο εσωτερικό του πλανήτη!
Παλαιότερες μελέτες για το πώς ο Άρης έχασε το νερό που υπήρχε στην επιφάνειά του δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό διέφυγε στο διάστημα μέσω της ατμόσφαιρας του, επειδή ο Άρης δεν έχει μεγάλη βαρύτητα. Παρόλα αυτά επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει και άλλη αιτία! Δε μπορεί όλο το νερό να διέφυγε στο διάστημα! Μια πρόσφατη μελέτη των Wade και συνεργατών δείχνει κάτι απρόσμενο!
Ποιά ήταν η μελέτη;
Οι ερευνητές, ανέλυσαν το υπέδαφος του Άρη και το συνέκριναν με αυτό της Γης. Γεωλογικά και στους δυο πλανήτες έχουμε παρόμοια διαδικασία: η ηφαιστειακή λάβα είχε την δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με το νερό τόσο στην Γη όσο και στον αρχέγονο Άρη (όταν είχε νερό) και να δημιουργήσει έναν ωκεάνιο/ένυδρο φλοιό (το επιφανειακό στρώμα του πλανήτη που στη Γη καλύπτεται κατά 71% από νερό).
Συνέκριναν λοιπόν τον φλοιό σε Άρη και Γη, ο οποίος αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από βασάλτη, καθώς και την ιδιότητά του στο να συγκρατεί νερό.
Και τι βρήκαν;
Ο βασάλτης στον Άρη συγκρατεί πολύ περισσότερο νερό από το βασάλτη στη Γη! Συνεπώς μπορεί να μεταφέρει με μεγάλη αποτελεσματικότητα το νερό σε πολύ μεγάλο βάθος κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη και να το συγκρατήσει εκεί.
Βασαλτο-ρουφήχτρα με άλλα λόγια!
Οι ιδιότητες του βασάλτη στον Άρη είναι όμως διαφορετικές από αυτόν στη Γη. Η έρευνά τους έδειξε ότι με αυτή τη διαδικασία απορρόφησης το εσωτερικό του Άρη ενυδατώνεται, κάτι που δε συμβαίνει με αυτό της Γης, όπου το νερό παραμένει στην επιφάνεια και δεν απορροφάται.
Γιατί όμως είναι τόσο διαφορετικοί οι φλοιοί στον Άρη και Γη, παρόλο που πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκαν με την ίδια διαδικασία και από τα ίδια χημικά στοιχεία;
Ο λόγος είναι η διαφορά στην περιεκτικότητα σιδήρου στο βασάλτη. Με άλλα λόγια, πόσο σίδηρο περιέχει ο βασάλτης στον Άρη (17%) και ο βασάλτης στη Γη (7-10%). Αυτή η διαφορά, σε συνδυασμό με τη διαφορετική γεωθερμική ενέργεια των δύο πλανητών, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως αποθηκεύεται και μεταφέρεται στον φλοιό και μανδύα του πλανήτη το νερό που βρίσκεται στην επιφάνεια του.
Τέλος, ένα ποσοστό του χαμένου νερού στον Άρη μπορεί να είναι σε μορφή πάγου. Προς το παρόν έχουμε μόνο μερικές ενδείξεις (από παρατηρήσεις με ραντάρ) και μοντέλα που να υποδεικνύουν την ύπαρξη πάγου στον Άρη.
Σίγουρα οι νέες αποστολές στον πλανήτη Άρη θα ρίξουν φως στο ερώτημα που μας απασχολεί:
Πού πήγε τελικά το νερό;
Πηγή: nature.com