Home Τα νέα της Επιστήμης Κύπρος 2/1/2018: Τέλος στην δωρεάν χρέωση της πλαστικής σακούλας στις υπεραγορές

Κύπρος 2/1/2018: Τέλος στην δωρεάν χρέωση της πλαστικής σακούλας στις υπεραγορές

Η πλαστική σακούλα, όπως και όλα τα άλλα πλαστικά (μπουκάλια, ποτήρια, υλικά συσκευασίας) αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ζωής για περισσότερα από 50 χρόνια, καθώς συνδυάζουν σημαντικές λειτουργικές ιδιότητες με χαμηλό κόστος. 

Η χρήση τους αυξήθηκε 20 φορές τον τελευταίο μισόν αιώνα και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Οικολογικές οργανώσεις και περιβαλλοντικοί οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θέτοντας “ζήτημα επιβίωσης” σχετικά με την αλόγιστη χρήση και εξάπλωση της πλαστικής σακούλας, που απειλεί “να βάλει “βόμβα” στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη”.

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα 2/1/2018 στη Κύπρο, οι προτεινόμενοι κανονισμοί αποσκοπούν στον καθορισμό των μέτρων που θα λάβει η Δημοκρατία προκειμένου να συμμορφωθεί με την Οδηγία 2015/720 για τη μείωση της κατανάλωση της λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Η Κύπρος έλαβε προ μηνών προειδοποιητική επιστολή για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία και καλείται να εναρμονιστεί πλήρως μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Η χρέωση θα  ανέρχεται στα 0,05 σεντ. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στους λιανεμπόρους. Οι πωλητές ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να ξεκινούν την τιμή πώλησης της πλαστικής σακούλας από τα 0.02 σέντ.

Πηγές: www.capital.gr & www.sigmalive.com