Home Νίκος Κωνσταντίνου Υπάρχει αλήθεια; ή μόνο η ανθρώπινη αντίληψη; Του Νίκου Κωνσταντίνου

Υπάρχει αλήθεια; ή μόνο η ανθρώπινη αντίληψη; Του Νίκου Κωνσταντίνου

Όταν θέλουμε να ανακαλύψουμε την αλήθεια και το πώς είναι φτιαγμένος ο κόσμος, μπορούμε να στηριχτούμε στην ανθρώπινη αντίληψη. Αυτός όμως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αφού η αντίληψή μας έχει πολλούς περιορισμούς και ξεγελιέται εύκολα, με αποτέλεσμα να πιστεύουμε πράγματα λανθασμένα ή που δεν ισχύουν. 
 
Αυτός ο μικρός δράκος στο βίντεο είναι φτιαγμένος από χαρτί. Μπορεί κάποιος να το τυπώσει, να το κόψει και να το κολλήσει. Μπορεί να στηθεί σε ένα τραπέζι ή κάπου ψηλά. Όταν κινείστε στο χώρο, το κεφάλι του δράκου φαίνεται να σας ακολουθεί, ενώ στην πραγματικότητα το αντικείμενο παραμένει ακίνητο! Η ψευδαίσθηση είναι πιο έντονη όταν η πηγή του φωτός είναι πιο χαμηλά και όταν κοιτάζετε τον δράκο με το ένα μάτι κλειστό. Στο βίντεο η ψευδαίσθηση είναι πιο έντονη αφού το βίντεο είναι δισδιάστατο.
 
 
 

Πώς δουλεύει η ψευδαίσθηση.
 
Καθώς κινούμαστε στο χώρο και κοιτάζουμε ένα τρισδιάστατο αντικείμενο, ο εγκέφαλός μας γνωρίζει (λόγω προηγούμενης εμπειρίας) πώς πρέπει να μοιάζει το αντικείμενο που κοιτάζουμε όταν εμείς κινούμαστε και το κοιτάζουμε από διαφορετική οπτική γωνία κάθε φορά.
 
Ωστόσο, ο δράκος μας δίνει λάθος ενδείξεις, επειδή παρερμηνεύουμε το σχήμα του. Υποθέτουμε ότι ο δράκος είναι κυρτός και πως η μύτη του δράκου είναι στραμμένη προς το μέρος μας, αλλά στην πραγματικότητα το κεφάλι του δράκου είναι κοίλο.
 
Η παρερμηνεία προκύπτει για δύο λόγους:
 
1. Σύμφωνα με τις προηγούμενες μας εμπειρίες, αναμένουμε να δούμε ένα κυρτό – και όχι ένα κοίλο – πρόσωπο.
 
2. Ο εγκέφαλος μας προσπαθεί να αποδίδει νόημα σε ό,τι βλέπουμε. Ένα κοίλο πρόσωπο δεν έχει νόημα αφού δε συναντάται στη φύση, οπότε ο εγκέφαλος μας θεωρεί πως είναι μάλλον κυρτό και αγνοεί τις πληροφορίες που δείχνουν ότι είναι κοίλο.
 
Συμπέρασμα
 
Η ανθρώπινη αντίληψη δεν είναι ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος τρόπος για να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Ακόμη και για απλά πράγματα όπως η αντίληψη ενός αντικειμένου ξεγελιέται εύκολα. Πόσο πιο εύκολα ξεγελιέται για πράγματα πολύπλοκα, όπως είναι ο μακρόκοσμος των αστεριών, ο μικρόκοσμος των ηλεκτρονίων και οι οικονομικές θεωρίες των πολιτικών κομμάτων. Με τη χρήση όμως της τεχνολογίας και την εφαρμογή της επιστημονικής μεθοδολογίας έχουμε ξεπεράσει τους περιορισμούς της ανθρώπινης αντίληψη, έχουμε πρόσφατα πάει στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος και συνεχίζουμε…