Home Η επιστήμη σε εικόνες Ο γαλαξίας NGC 7098

Ο γαλαξίας NGC 7098

Περίπου 95 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον νότιο αστερισμό των Οκτάνων, βρίσκεται το NGC 7098 – ένας συναρπαστικός σπειροειδής γαλαξίας με πολλά σύνολα διπλών χαρακτηριστικών. Το πρώτο από τα διπλά χαρακτηριστικά του NGC 7098 είναι ένα δίδυμο διακεκριμένων δομών που μοιάζουν με δακτυλίους και οι οποίοι στροβιλίζονται γύρω από τη θολή καρδιά του γαλαξία. Αυτοί είναι οι σπειροειδείς βραχίονες του NGC 7098, οι οποίοι έχουν τραυματιστεί γύρω από τον φωτεινό πυρήνα του γαλαξία. Αυτή η κεντρική περιοχή φιλοξενεί ένα δεύτερο διπλό χαρακτηριστικό: μια διπλή μπάρα.
 
Το NGC 7098 έχει επίσης αναπτύξει χαρακτηριστικά γνωστά ως ansae, ορατά ως μικρές, φωτεινές ραβδώσεις σε κάθε άκρο της κεντρικής περιοχής. Τα Ansae είναι ορατά σημεία υπερβολικής συσσώρευσης – συνήθως σχηματίζουν βρόχους, γραμμικά ή κυκλικά σχήματα και μπορούν να βρεθούν στα άκρα των πλανητικών δακτυλικών συστημάτων, σε νεφελώδη σύννεφα και, όπως συμβαίνει με το NGC 7098, σε μέρη γαλαξιών που είναι Γεμάτο στο άκρο με αστέρια.
 
Αυτή η εικόνα σχηματίζεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το όργανο FOcal Reducer και χαμηλής διασποράς Spectrograph (FORS), το οποίο εγκαταστάθηκε στο πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο του European Southern Observatory (ESO) στο Paranal Observatory. Μια σειρά απομακρυσμένων γαλαξιών είναι επίσης ορατές σε ολόκληρο το πλαίσιο, με τον πιο σημαντικό να είναι ο μικρός σπειροειδής γαλαξίας ορατός στα αριστερά του NGC 7098, γνωστός ως ESO 048-G007.
 
Πηγη: ESO