Home SciTalks Πώς τα «Έξυπνα Σπίτια» μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Πώς τα «Έξυπνα Σπίτια» μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μείζονος σημασίας η εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά μας

 

Του Πέτρου Καλλένου*

Με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος να αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και διάφοροι οργανισμοί ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, ενώ η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έχει καταστεί στρατηγική προτεραιότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ επέκταση σε επίπεδο κρατών-μελών.

Ειδικότερα, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο, μέχρι το 2030, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να αποτελούν τουλάχιστον το 32% του ενεργειακού μίγματος και η εξοικονόμηση ενέργειας να φτάσει στο 32,5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναμφίβολα, η εφαρμογή πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση, από κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς και η παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για να μειώσουν τις ρυπογόνες δραστηριότητές τους, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, όμως μείζονος σημασίας είναι και η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Σημαντική συμβολή σε αυτή την προσπάθεια, μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία και ειδικότερα αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα Smart Homes ή αλλιώς τα Έξυπνα Σπίτια. Ένα από τα προτερήματα των Έξυπνων Σπιτιών είναι ότι παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να παρακολουθήσουν την ενεργειακή κατανάλωσή τους, προσαρμόζοντας τις συνήθειές τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξοικονομούν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέσα από το smartphone ή το tablet τους, να ελέγξουν απ’ όπου κι αν βρίσκονται όλες τις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές που έχουν συνδέσει στο σύστημα αυτοματισμού Smart Home που έχουν εγκατεστημένο. Έχουν τη δυνατότητα για παράδειγμα, ενώ βρίσκονται στον χώρο εργασίας τους, να απενεργοποιήσουν μια συσκευή που άφησαν ανοιχτή στο σπίτι, όπως το κλιματιστικό, τον φωτισμό, τη συσκευή σιδερώματος κ.α.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της τεχνολογίας Smart Home είναι ότι μετρά πόσο ρεύμα καίει κάθε συνδεδεμένη συσκευή. Όλοι έχει τύχει να λάβουμε έναν πολύ υψηλό λογαριασμό ρεύματος και να αναρωτηθούμε πώς ακριβώς καταναλώσαμε τόση ενέργεια. Αυτό οφείλεται συνήθως είτε σε ελαττωματικές συσκευές, είτε σε συσκευές χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Με την τεχνολογία Smart Home, μπορούμε να αποκτήσουμε πλήρη έλεγχο πάνω στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας και αποφύγουμε τις «εκπλήξεις» στο τέλος του μήνα.

Πέραν των νοικοκυριών, η τεχνολογία Smart Home μπορεί να εγκατασταθεί και σε γραφεία, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας μεγαλύτερων χώρων, που φιλοξενούν δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους που καταναλώνουν ενέργεια κάθε μέρα.

Σύμφωνα με έρευνες, η τεχνολογία Smart Home γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με το κοινό να αντιλαμβάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει ένα σύστημα, με σχετικά χαμηλό κόστος, που προσδίδει άνεση, αλλά και εκσυγχρονίζει την καθημερινότητά του. Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά την τεχνολογία Smart Home, δείχνοντας ότι η διείσδυσή της στα νοικοκυριά, έφτασε το 9.3% το 2020, ενώ προβλέπεται να φτάσει το 19.3% μέχρι το 2024, όσον αφορά την παγκόσμια αγορά.

Εν κατακλείδι, η εξοικονόμηση ενέργειας αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία, ως μέτρο προστασίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Η ευθύνη για την επίτευξη του στόχου αυτού, βαραίνει όχι μόνο τα κράτη αλλά τον καθένα από εμάς. Μέσα από την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας στην καθημερινότητά μας και με σύμμαχό μας την τεχνολογία, μπορούμε να θέσουμε τα θεμέλια εκείνα που θα οδηγήσουν σε έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής.

pk3.jpg

*Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd