Home SciTalks Τεράστια έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι δεν κοιμούνται όσες ώρες πρέπει

Τεράστια έρευνα δείχνει πως οι περισσότεροι δεν κοιμούνται όσες ώρες πρέπει

Μια νέα πολύ μεγάλης κλίμακας μελέτη με δεδομένα από περισσότερους από 42 χιλιάδες κατόχους του Apple Watch δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα, κάτι που φυσικά θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία και την ευεξία της καρδιάς τους.

Ο λόγος γίνεται για τη μελέτη Apple Heart and Movement Study, η οποία είναι μια συνεργασία μεταξύ της Apple, του Νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης/δραστηριότητας και της υγείας της καρδιάς. Η μελέτη συλλέγει δεδομένα από τα Apple Watches των συμμετεχόντων σχετικά με τα καθημερινά επίπεδα δραστηριότητας τους, τους καρδιακούς παλμούς τους, τις συνήθειες ύπνου τους και άλλες μετρήσεις υγείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων πληρούσε τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τον ύπνο, δηλαδή τουλάχιστον επτά ώρες τη νύχτα. Συγκεκριμένα, μόλις 31.2% των συμμετεχόντων κατάφεραν να έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου, με μέσο όρο πάνω από 7 ώρες. Για την ακρίβεια, ο μέσος όρος όλων των συμμετεχόντων ήταν οι 6 ώρες και 27 λεπτά.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να κοιμηθούν μόλις έξι έως επτά ώρες, με το 39,7% των συμμετεχόντων να βρίσκεται στο εύρος αυτό. Συνεχίζοντας, το 20,3% διαπιστώθηκε ότι κοιμάται πέντε με έξι ώρες τη νύχτα, ενώ το υπόλοιπο 8,8% έχει λιγότερες από 5 ώρες καθημερινό μέσο όρο. Παράλληλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη απόκλιση στο πότε οι άνθρωποι κοιμούνται τις καθημερινές σε σχέση με το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι κοιμούνται πριν από τα μεσάνυχτα τις καθημερινές, και για την ακρίβεια το 66,4% βρίσκεται στο κρεβάτι πριν τις 12. Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, το ποσοστό αυτό μειώνεται αισθητά, με το 56,6% να πέφτει για ύπνο πριν από τις 12.