Σχεδόν το 75% των ΗΠΑ κινδυνεύει από καταστροφικούς σεισμούς, αποκαλύπτει νέα μελέτη

  Σχεδόν το 75% των ΗΠΑ θα μπορούσε να πληγεί από καταστροφικούς σεισμούς, σύμφωνα με μελέτη του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS). Η νέα διαπίστωση, η οποία έγινε από ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός χρωματικά κωδικοποιημένου χάρτη, αποκαλύπτει ότι εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε περιοχές υψηλού σεισμικού κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει γνωστές ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας όπως το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Πόρτλαντ και το Σιάτλ, αλλά και πόλεις όπως το Σολτ Λέικ Σίτι και το Μέμφις.

  Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, 37 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν βιώσει σεισμούς πάνω από 5 βαθμούς τα τελευταία 200 χρόνια. Οι νέες πληροφορίες βοηθούν στην επικαιροποίηση των πιθανοτήτων καταστροφικών σεισμών στις σεισμικά ενεργές περιοχές της Αλάσκας και της Καλιφόρνιας και αναδεικνύουν την πιθανότητα σεισμών κατά μήκος του κεντρικού και βορειοανατολικού παράκτιου διαδρόμου του Ατλαντικού, ο οποίος περιλαμβάνει την Ουάσιγκτον, την Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

  «Οι σεισμοί είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αλλά κάναμε μεγάλα βήματα με αυτό το νέο μοντέλο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελετης Μαρκ Πίτερσεν, γεωφυσικός στο USGS. «Η επικαιροποίηση περιλαμβάνει περισσότερα ρήγματα, καλύτερα χαρακτηρισμένες επιφάνειες γης και υπολογιστικές εξελίξεις στη μοντελοποίηση που παρέχουν την πιο λεπτομερή εικόνα που έχει υπάρξει ποτέ για τους σεισμικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

  Σχεδόν το 75% των ΗΠΑ κινδυνεύει από καταστροφικούς σεισμούς, αποκαλύπτει νέα μελέτη
  (USGS)

  Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και δεκαετίες μοτίβα που θα μπορούσαν να προβλέψουν μεγάλους σεισμούς, αλλά χωρίς ακριβή χάρτη του φλοιού της Γης, οι προσπάθειες αυτές έχουν αποβεί άκαρπες. Οι γεωφυσικοί συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με τα μεγέθη προηγούμενων σεισμών καθώς και τις περιοχές όπου συνέβησαν, για να δημιουργήσουν χάρτες κινδύνου που υποδεικνύουν τις περιοχές όπου θα μπορούσαν να συμβούν οι ισχυρότερες και συχνότερες δονήσεις.

  Ο νέος χάρτης είναι το πρώτο Εθνικό Μοντέλο Σεισμικής Επικινδυνότητας που χαρτογραφεί αυτόν τον κίνδυνο και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας μεταξύ ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ισχύς των σεισμών στη Χαβάη έχει αυξηθεί- συνέπεια της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

  «Το νέο μοντέλο σεισμικής επικινδυνότητας αποτελεί επίτευγμα-σταθμό για την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, κατέληξε ο Πίτερσεν.

  Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Earthquake Spectra».

  ΠΗΓΗ: Live Science