Home Φυσική - Διάστημα Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη σούπερ μαύρες τρύπες στα συντρίμμια σύγκρουσης γαλαξιών

Ανακαλύφθηκαν οι κοντινότερες στη Γη σούπερ μαύρες τρύπες στα συντρίμμια σύγκρουσης γαλαξιών

Αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα δίδυμο γιγάντιων μαύρων τρυπών τεράτων που κρύβονταν μέχρι σήμερα στα συντρίμμια μιας κοσμικής σύγκρουσης που συνέβη μεταξύ δύο σπειροειδών γαλαξιών πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Οι δύο μαύρες τρύπες βρίσκονται περίπου 90 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας και είναι οι κοντινότερες στη Γη υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε αυτό το δυαδικό σύστημα υπερμεγέθων μαύρων τρυπών καθώς μελετούσε το χαοτικό περιβάλλον της συγχώνευσης των δύο γαλαξιών που είναι ένα φαινόμενο με την κωδική ονομασία NGC 7727. Οι ερευνητές έκαναν τις παρατηρήσεις με το τηλεσκόπιο Gemini South που βρίσκεται στην ξηρή ατμόσφαιρα του βουνού Cerro Pachón στις Χιλιανές Άνδεις.

Η τρέχουσα κατάσταση του NGC 7727 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αστρονόμους, επειδή μας προσφέρει μια υπόδειξη για το πώς θα μοιάζει ο Γαλαξίας σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια όταν θα συγκρουστεί με τον γαλαξία της Ανδρομέδας που είναι και ο μεγαλύτερος γαλαξίας του Τοπικού Σμήνους, της ομάδας γαλαξιών που ανήκει ο γαλαξίας μας . Προς το παρόν η Ανδρομέδα βρίσκεται περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τον γαλαξία μας.

Οι δύο μαύρες τρύπες φαίνεται βρίσκονται σε τροχιά η μία γύρω από την άλλη και υπολογίζεται ότι η μια έχει μάζα 154 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και η άλλη 6,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Επί του παρόντος οι ερευνητές λένε ότι οι μαύρες τρύπες απέχουν περίπου 1,600 έτη φωτός μεταξύ τους, αλλά τελικά, όπως και οι μητρικοί γαλαξίες τους, θα συγκρουστούν και θα συγχωνευθούν. Κατά τη συγχώνευση, θα δημιουργήσουν μια ακόμη ισχυρότερη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με το σύνολο των συνδυασμένων μαζών τους.

Όπως είναι ευνόητο το ζευγάρι αυτό θα αποτελέσει πλέον στόχο των επιστημόνων αφού θα θέλουν να παρατηρήσουν τα διάφορα κοσμικά φαινόμενα που θα παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των δύο μαύρων τρυπών που μπορεί να ρίξουν νέο φως στους μηχανισμούς και τη φύση των πιο μυστηριωδών διαστημικών αντικειμένων του Σύμπαντος.

Naftemporiki.gr