Δύο νέα ορυκτά, τον “ελαλίτη” και τον “ελκινσταντονίτη” ανακάλυψαν επιστήμονες μελετώντας έναν μεγάλο μετεωρίτη που είχε συντριβεί το 2020 στην Αφρική.
Πρόκειται για ορυκτά τα οποία εντοπίστηκαν σε ένα κομμάτι του μετεωρίτη 70 γραμμαρίων, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη Σομαλία το 2020 και είναι ο ένατος μεγαλύτερος που βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα με δελτίου Τύπου του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα.
Σύμφωνα με το CNN, ο Κρις Χερντ, επιμελητής της συλλογής μετεωριτών του πανεπιστημίου, έλαβε δείγματα του διαστημικού ορυκτού για να μπορέσει να τον ταξινομήσει. Καθώς το εξέταζε, κάτι ασυνήθιστο τράβηξε την προσοχή του, καθώς ορισμένα μέρη του δείγματος δεν ήταν αναγνωρίσιμα με μικροσκόπιο. Στη συνέχεια ζήτησε συμβουλές από τον Andrew Locock, επικεφαλής του εργαστηρίου Electron Microprobe Laboratory του Πανεπιστημίου, καθώς ο Locock έχει εμπειρία στην περιγραφή νέων ορυκτών.
“Την πρώτη κιόλας μέρα που έκανε κάποιες αναλύσεις, ο Locock ανέφερε πως ‘υπάρχουν τουλάχιστον δύο νέα ορυκτά εκεί μέσα’, δήλωσε ο Χερντ, καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου σε δήλωσή του. “Ήταν εκπληκτικό. Τις περισσότερες φορές χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά από αυτό για να πούμε ότι υπάρχει ένα νέο ορυκτό”.
Σειρά είχε η ονοματοδοσία των ορυκτών. Ο “ελαλίτης” (elaliite) πήρε το όνομά του από τον ίδιο τον μετεωρίτη, ο οποίος ονομάζεται “El Ali”, καθώς ονομάστηκε έτσι από την πόλη El Ali στην κεντρική Σομαλία, στην οποία και εντοπίστηκε.
Το δεύτερο ορυκτό ονομάστηκε “ελκινσταντονίτης” από τη Lindy Elkins-Tanton, αντιπρόεδρο της Interplanetary Initiative του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Η Elkins-Tanton είναι επίσης καθηγήτρια στη Σχολή Γης και Διαστημικής Εξερεύνησης αυτού του πανεπιστημίου και η κύρια ερευνήτρια της επερχόμενης αποστολής Psyche της NASA – ένα ταξίδι σε έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο μεταξύ Άρη και Δία, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.
Η έγκριση των δύο νέων ορυκτών από τη Διεθνή Ορυκτολογική Εταιρεία τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους “δείχνει ότι το έργο είναι ισχυρό”, δήλωσε ο Oliver Tschauner, ορυκτολόγος και καθηγητής έρευνας στο τμήμα γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας.
“Κάθε φορά που εντοπίζεται ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του μετεωρίτη, είναι διαφορετική από αυτή που είχε βρεθεί παλαιότερα”, είπε ο Χερντ. “Αυτό είναι που το κάνει συναρπαστικό: Σε αυτόν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη υπάρχουν δύο επίσημα ορυκτά που αποτελούν νέο εύρημα για την επιστήμη.”
Πηγή: news247.gr