Home Φυσική - Διάστημα Επιστήμονες «ντετέκτιβ» ανακάλυψαν ότι ένα από τα μίνι φεγγάρια της Γης ξεκόλλησε...

Επιστήμονες «ντετέκτιβ» ανακάλυψαν ότι ένα από τα μίνι φεγγάρια της Γης ξεκόλλησε κυριολεκτικά από τη Σελήνη

Το τηλεσκόπιο PanSTARRS της Χαβάης εντόπισε το 2016 ένα μικρό αστεροειδή με διάμετρο 40-100 μέτρων ο οποίος διαπιστώθηκε ότι αποτελεί ένα από τα αποκαλούμενα μίνι φεγγάρια της Γης ή κατά το επιστημονικότερο ημι-δορυφόρο του πλανήτη μας. Πρόκειται για διαστημικούς βράχους που ενώ βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο παραμένουν σχετικά κοντά στη Γη μοιάζοντας σαν να λειτουργούν ως μικροί απομακρυσμένοι δορυφόροι της.

 

Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε από το PanSTARRS έλαβε το χαβανέζικο όνομα-γλωσσοδέτη Kamo’oalewa όνομα που παραπέμπει στους μύθους δημιουργίας των κατοίκων της Χαβάης. Πλησιάζει τη Γη σε απόσταση έως περίπου 14,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Λόγω της τροχιάς του, μπορεί να παρατηρηθεί από τον πλανήτη μας μόνο για λίγες εβδομάδες κάθε Απρίλιο και μόνο από κάποιο μεγάλο τηλεσκόπιο, καθώς είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές πιο αχνός από το αχνότερο άστρο που το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δει στο σκοτεινό ουρανό.

Προηγούμενες παρατηρήσεις στον αστεροειδή ανέφεραν ότι μπορεί να κατάγεται από τη Σελήνη χωρίς να μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν εικασίες και εκτιμήσεις για το πώς αποκόπηκε από τον φυσικό μας δορυφόρο.

Η σύγκρουση

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο Kamo’oalewa αποτελεί προϊόν της πτώσης ενός διαστημικού σώματος, πιθανότατα αστεροειδή, στον κρατήρα Giordano Bruno της Σελήνης γεγονός που συνέβη σύμφωνα με τους ερευνητές πριν από 1-10 εκατ. έτη. Ο Kamo’oalewa αποτελεί δηλαδή ένα θραύσμα αυτής της σύγκρουσης.

Ο κρατήρας Giordano Bruno από τον οποίο πιθανώς προέρχεται ο αστεροειδής. πηγή φωτό. ( NASA/Goddard/Arizona State University)

«Τα κυριότερα ευρήματά μας είναι ότι ο Kamo’oaelewa προήλθε από τη Σελήνη και όχι από τη ζώνη των αστεροειδών, σε αντίθεση με την πλειονότητα των αστεροειδών που ανήκουν στον πληθυσμό των αστεροειδών με τροχιά που τους φέρνει κοντά στη Γη (NEO). Όπως οι ντετέκτιβ, χρησιμοποιήσαμε όλες τις γνωστές πληροφορίες σχετικά με το Kamo‘oalewa και τη σεληνιακή επιφάνεια για να εξάγουμε ένα σενάριο για την προέλευση αυτού του αντικειμένου, ξεκινώντας από την πρόσκρουση που προκάλεσε τον κρατήρα Giordano Bruno» αναφέρει ο Πατρίκ Μισέλ πλανητικός επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Πηγή: Naftemporiki.gr