Home Φυσική - Διάστημα Η εξήγηση για τη γαλάζια σπείρα που εμφανίστηκε στον ουρανό της Αλάσκας

Η εξήγηση για τη γαλάζια σπείρα που εμφανίστηκε στον ουρανό της Αλάσκας

Ένας σπειροειδής σχηματισμός που έμοιαζε με «μίνι» γαλαξία έκανε την εμφάνισή του στο νυχτερινό ουράνιο θόλο της Αλάσκας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι λάτρεις της νυχτερινής παρατήρησης που κατέγραφαν το Βόρειο Σέλας, αιφνιδιάστηκαν στη θέα του αλλόκοτου ουράνιου σχηματισμού.

Παρά το αλλόκοτο σχήμα της, η προέλευση της γαλάζιας αυτής σπείρας κάθε άλλο παρά μυστήρια είναι. Πρόκειται για αποτέλεσμα της περίσσειας καυσίμων που απελευθερώθηκαν από πύραυλο της SpaceX που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια περίπου τρεις ώρες πριν.

Όπως εξηγεί ο διαστημικός φυσικός, Ντον Χάμπτον, αναπληρωτής καθηγητής στο Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Fairbanks της Αλάσκας, κάποιες φορές οι πύραυλοι διαθέτουν καύσιμα που χρειάζεται να απορριφθούν.

Ο πύραυλος της SpaceX εκτοξεύθηκε από την διαστημική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής, μεταφέροντας περίπου 25 δορυφόρους.

 

Καίτοι ασυνήθιστο ως θέαμα, δεν είναι σπάνιο. Τον Περασμένο Ιανουάριο, μια παρόμοια σπείρα είχε καταγραφεί από κάμερα του αστεροσκοπείου της Χαβάης, στην κορυφή του Μάουνα Κέα. Τότε, οι επιστήμονες είχαν εξηγήσει πως το ουράνιο φαινόμενο είχε προκληθεί από την εκτόξευση ενός στρατιωτικού GPS δορυφόρου που είχε εκτοξευτεί με πύραυλο της SpaceX.