Home Ιατρική-Βιολογία Ισπανίδα αθλήτρια έζησε 500 μέρες μέσα σε σπήλαιο για χάρη της επιστήμης

Ισπανίδα αθλήτρια έζησε 500 μέρες μέσα σε σπήλαιο για χάρη της επιστήμης

Πέρασε 500 ημέρες της ζωής της μέσα σε σπήλαιο στην Ισπανία και αποφάσισε πως ήταν καιρός να βγει στην επιφάνεια.

Ο λόγος για την Μπεατρίθ Φλαμίνι, επίλεκτη αθλήτρια της ορειβασίας, που το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021 μπήκε σε μία σπηλιά σε βάθος 70 μέτρων έξω από τη Γρανάδα, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο.

Η Μπεατρίθ Φλαμινί συμμετέχοντας σε ένα πείραμα που παρακολούθησαν στενά επιστήμονες, επιδιώκοντας να μάθουν περισσότερα για τις ικανότητες του ανθρώπου το μυαλό και τους κιρκάδιους ρυθμούς δηλαδή οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.

Έσπασε το ρεκόρ

Η επίλεκτη αθλήτρια της ορειβασίας, όπως ανέφερε η ομάδα υποστήριξής της, έχει σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τον μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε μια σπηλιά.

Ήταν 48 ετών όταν μπήκε στη σπηλιά και γιόρτασε δύο γενέθλια μόνη. Ξεκίνησε την πρόκλησή της το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την κρίση κόστους ζωής, το τέλος της μακροχρόνιας απαίτησης για μάσκα Covid-19 και τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ’.

Η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για την «ανάδυσή» της στο φως στη νότια Ισπανία σήμερα (14/4) ήταν περιορισμένη για να μην την κατακλύσει, αλλά μια εκπομπή στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό TVE την έδειξε να φοράει σκούρα γυαλιά και να σκαρφαλώνει προς την ομάδα υποστήριξής της χαμογελώντας. Φορώντας μάσκες την περικύκλωσαν και την αγκάλιασαν.

Η εμπειρία της στη σπηλιά

Μιλώντας λίγο αργότερα, χαρακτήρισε την εμπειρία της «εξαιρετική, ασυναγώνιστη». Πιεσμένη για περισσότερες λεπτομέρειες από τους δημοσιογράφους, πρόσθεσε: «Έμεινα σιωπηλή εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν μιλώ σε κανέναν παρά μόνο με τον εαυτό μου. Χάνω την ισορροπία μου, γι’ αυτό με κρατάνε. Αν μου επιτρέψεις να κάνω ένα ντους – δεν έχω αγγίξει νερό εδώ και ενάμιση χρόνο – θα σε δω σε λίγο. Είναι εντάξει με εσάς;»

Η Φλαμίνι περνούσε τον χρόνο της υπόγεια κάνοντας ασκήσεις για να τη διατηρεί σε φόρμα και απασχολημένη, ζωγραφίζοντας και έπλεκε μάλλινα καπέλα. Πήρε δύο κάμερες GoPro για να τεκμηριώσει τον χρόνο της, 60 βιβλία και 1.000 λίτρα νερό, σύμφωνα με την ομάδα υποστήριξής της.

Μιλώντας σε πλάνα που παρείχε το Timecave (σπήλαιο του χρόνου), όπως ονομάστηκε το εγχείρημά της, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο σπήλαιο, είπε: «Τα σπήλαια είναι αρκετά ασφαλή μέρη, αλλά πολύ εχθρικά για τον άνθρωπο και τον εγκέφαλο γιατί δεν βλέπεις το φως της ημέρας, δεν ξέρεις πώς περνάει ο καιρός, δεν έχεις νευρολογική διέγερση. Δεν είναι ότι η ώρα περνάει πιο γρήγορα ή πιο αργά, απλά ότι δεν περνάει, γιατί είναι πάντα τέσσερις το πρωί».

Την παρακολουθούσε ομάδα ειδικών

Η Φλαμίνι παρακολουθούνταν από μια ομάδα ψυχολόγων, ερευνητών, σπηλαιολόγων -ειδικών στη μελέτη των σπηλαίων- και φυσικών εκπαιδευτών που παρακολουθούσαν κάθε της κίνηση και τη σωματική και ψυχική της ευεξία, αν και ποτέ δεν ήρθαν σε επαφή.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, η εμπειρία της έχει «χρησιμοποιηθεί» από επιστήμονες στα πανεπιστήμια της Γρανάδας και της Αλμερία και σε μια κλινική ύπνου με έδρα τη Μαδρίτη.

Πηγή: tanea.gr

Previous articleΗ εξήγηση για τη γαλάζια σπείρα που εμφανίστηκε στον ουρανό της Αλάσκας
Next articleO CEO της Google «δεν κοιμάται τα βράδια» ανησυχώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη