Ένα ακόμη εντυπωσιακό φαινόμενο στον Ήλιο καταγράφηκε αυτή τη φορά όχι από κάποιο τηλεσκόπιο ή διαστημικό παρατηρητήριο αλλά από το φακό ενός αστροφωτογράφου. Ο Εδουάρδο Σκάμπεργκερ Πουπό που ζει στην Αργεντινή κατάφερε να καταγράψει την εκτόξευση πλάσματος (ιονισμένου αερίου) από το νότιο ημισφαίριο του μητρικού μας άστρου.
Το φαινόμενο που ο Πουπό ονόμασε «συντριβάνι» ήταν άκρως εντυπωσιακό με το πλάσμα να εκτοξεύεται σε ύψος 100 χιλιάδων χλμ. και θα μπορούσαν να χωρέσουν μέσα σε αυτό το ηλιακό συντριβάνι περί τους οκτώ πλανήτες σαν την Γη. Όταν η εκτόξευση πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου συμβαίνει σε περιοχές κοντινές στους πόλους του όπως αυτή που κατέγραψε ο αστροφωτογράφος το αέριο δεν ξεφεύγει προς το Διάστημα αλλά επιστρέφει πίσω στο άστρο με πολύ μεγάλες ταχύτητες που αγγίζουν τα 35 χιλιάδες χλμ./ώρα.
Ο Ήλιος έχει μηχανισμούς δραστηριότητας οι οποίοι ακολουθούν ενδεκαετείς κύκλους έντασης και ύφεσης. Βρισκόμαστε σε κύκλο έντασης της ηλιακής δραστηριότητας και τους τελευταίους δώδεκα μήνες η δραστηριότητα του μητρικού μας άστρου είναι στο αποκορύφωμα της με πολλά βίαια και άκρως εντυπωσιακά φαινόμενα να κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους στον Ήλιο και να καταγράφονται από τα επιστημονικά όργανα ή τις κάμερες ερασιτεχνών και επαγγελματιών αστροφωτογράφων βοηθώντας την επιστημονική κοινότητα να ανακαλύψει άγνωστα στοιχεία για τις αστρικές λειτουργίες.
Πηγή: Naftemporiki.gr