Home Φυσική - Διάστημα Γιγάντιος αστεροειδής έπεσε στον Άρη και δημιούργησε δύο δισεκατομμύρια κρατήρες

Γιγάντιος αστεροειδής έπεσε στον Άρη και δημιούργησε δύο δισεκατομμύρια κρατήρες

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα γιγάντιο διαστημικό σώμα, πιθανότατα αστεροειδής, έπεσε επιφάνεια του Άρη πριν από περίπου 2,3 εκατομμύρια χρόνια δημιουργώντας ένα κρατήρα με διάμετρο 14 χλμ. Ο κρατήρας που ονομάστηκε Corinto βρίσκεται στο Elysium Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα που διασχίζει τον ισημερινό του Άρη.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τεράστιοι αστεροειδείς πέφτουν στον Άρη με συχνότητα μια φορά κάθε τρία εκατ. έτη και θεωρούν ότι ο Corinto είναι το αποτέλεσμα της τελευταίας τέτοιας σύγκρουσης στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα θραύσματα

Ερευνητική ομάδα αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη στην σύγκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα Corinto την οποία παρουσίασε στο 55ο Σεληνιακό και Πλανητικό Συνέδριο που έγινε στο Τέξας. Οι ερευνητές λένε ότι τα θραύσματα του αστεροειδή από αυτή την τρομερή κολοσσιαία σύγκρουση δημιουργήθηκαν περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια μικρότεροι κρατήρες. Αυτοί οι δευτερεύοντες κρατήρες είναι συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή στα νότια και νοτιοδυτικά του Corinto με την πιο απομακρυσμένη εκτόξευση θραύσματος και δημιουργία κρατήρα 1.850 χλμ. μακριά από τον κύριο κρατήρα.

Εικόνα από τον κρατήρα Corinto και τους αμέτρητους κοντινούς κρατήες που δημιουργήθηκαν από αυτή την σύγκρουση. πηγή φωτό (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

«Το Corinto είναι ένας φρέσκος κρατήρας πρόσκρουσης στο Elysium Panitia που παρήγαγε ένα από τα πιο εκτεταμένα συστήματα δευτερογενών κρατήρων στον Άρη» ανέφεραν οι ερευνητές. Η μελέτη είναι σημαντική εκτός των άλλων επειδή τα ευρήματα στον Corintor δείχνουν πώς στο υπέδαφος της περιοχής στην οποία έπεσε υπήρχαν αποθέματα παγωμένου νερού τα οποία υπερθερμάνθηκαν και εξαφανίστηκαν από την σύγκρουση. Η νέα μελέτη συμπληρώνει τα κενά στο γεωλογικό παζλ που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τεράστιου αστεροειδή.

Πηγή: Naftemporiki.gr