Home Φυσική - Διάστημα Καταφτάνει ο αστεροειδής Χριστουγέννων και η ESA οργανώνει «κυνηγητό» του (βίντεο)

Καταφτάνει ο αστεροειδής Χριστουγέννων και η ESA οργανώνει «κυνηγητό» του (βίντεο)

Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένας διαστημικός βράχος θα περάσει σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας χωρίς να αποτελεί απειλή για εμάς. Αυτό θα συμβεί και στις 15 Δεκεμβρίου όταν ένας αστεροειδής διαμέτρου περίπου 150 μέτρων θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση περίπου 680 χιλιάδων χλμ. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση μας είναι ότι αυτόν τον αστεροειδή με την κωδική ονομασία 2015 RN35 η επιστημονική κοινότητα τον έχει βαφτίσει «αστεροειδή Χριστουγέννων» και ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να οργανώσει ένα… challenge για το γεγονός της εμφάνισης του λίγες μέρες πριν την γιορτή των Χριστουγέννων.

Η ESA καλεί επαγγελματίες αλλά κυρίως ερασιτέχνες αστρονόμους να εντοπίσουν και να καταγράψουν εικόνες του αστεροειδή. Ο διαστημικός βράχος θα είναι καλύτερα ορατός στον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου αλλά θα είναι ορατός και στην Ευρώπη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ESA ακόμη και μικρά τηλεσκόπια διαμέτρου 30 εκατοστών θα μπορούν να εντοπίσουν τον αστεροειδή και καλούν τους φίλους του Διαστήματος να χρησιμοποιήσουν το hashtag #ESAChristmasAsteroid στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναρτήσουν το υλικό τους που θα είναι διαθέσιμο στο λογαριασμό @esaoperations της ESA στο Twitter.

Εκτός από την χρονική συγκυρία ένας επιπλέον λόγος που η ESA αποφάσισε να οργανώσει αυτό το… κυνήγι του αστεροειδή είναι ότι γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για αυτόν οπότε είναι ευκαιρία να συλλέξουμε νέα στοιχεία. Δεν γνωρίζουμε το ακριβές του μέγεθος, δεν γνωρίζουμε τίποτε για τη σύσταση του, την τροχιά του, την κίνηση γύρω από τον άξονα του κ.α.

Πηγή: Naftemporiki.gr