Home Ιατρική-Βιολογία DNA από επιστολή του 1475 αποκαλύπτει τις αληθινές πτυχές του Δράκουλα

DNA από επιστολή του 1475 αποκαλύπτει τις αληθινές πτυχές του Δράκουλα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν και πώς έμοιαζε ο Δράκουλας;

Γενετικό υλικό που εξήγαγαν επιστήμονες από μία επιστολή που έγραψε ο Βλαντ ο “παλουκωτής” ευελπιστούν πως θα αποκαλύψει άγνωστες μέχρι σήμερα λεπτομέρειες για τον ιστορικό αυτό χαρακτήρα.

Ο Βλαντ, γνωστός και ως Βλαντ Δράκουλας, ήταν τρεις φορές ηγεμόνας της Βλαχίας (μεταξύ 1448 και του θανάτου του γύρω στο 1477) και αργότερα αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία του κόμη Δράκουλα από τον Ιρλανδό συγγραφέα Μπραμ Στόκερ στο μυθιστόρημά του “Δράκουλα” το 1897.

Τώρα, περισσότερα από 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, οι επιστήμονες έλαβαν “ιστορικά βιομόρια” από επιστολές που έγραψε ο διαβόητος πολέμαρχος.

Ο Gleb και η Svetlana Zilberstein, σύμφωνα με τη Daily Mail, ελπίζουν ότι το γενετικό υλικό που έχει απομείνει στα γράμματά του, όπως ο ιδρώτας, τα δακτυλικά του αποτυπώματα και το σάλιο του, θα δώσει νέα εικόνα για τη ζωή του άνδρα.Βλαντ Δράκουλας

Το ζευγάρι, που έχει ονομαστεί ως “ντετέκτιβ πρωτεϊνών”, λέει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια εικόνα όχι μόνο της φυσικής κατάστασης του ιστορικού προσώπου, αλλά και των περιβαλλοντικών του συνθηκών – όπως η υγεία, ο τρόπος ζωής και η διατροφή του. Αυτό, ελπίζουν, ότι θα δώσει στον κόσμο μια καλύτερη ιδέα για το πώς ο Βλαντ, διάσημος για το παλούκωμα των αντιπάλων του, ζούσε στη Ρουμανία του 15ου αιώνα.

Ο Gleb και η Svetlana Zilberstein, που γεννήθηκαν στο Καζακστάν και τους αρέσει να είναι γνωστοί ως “ιστορικοί χημικοί”, είπαν ότι απέσπασαν το γενετικό αποτύπωμα τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ακριβώς 125 χρόνια από τη δημοσίευση του Stoker’s Dracula.

“Ήταν μυστικιστικό που εξάγαμε τα μόρια του Δράκουλα την ημέρα που κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Μπραμ Στόκερ πριν από 125 χρόνια”, είπε ο Gleb Zilberstein στον Guardian και πρόσθεσε: “Δεν σχεδιάσαμε συγκεκριμένα αυτήν την ημερομηνία. Όλη τη νύχτα, μετά την εξαγωγή των βιομορίων του Δράκουλα, έβρεχε, τα σκυλιά ούρλιαζαν και οι έπεσαν κεραυνοί. Ήταν πραγματικά μια πολύ μαγική ατμόσφαιρα. Ο Κόμης Δράκουλας ευλόγησε την απελευθέρωσή του από το αρχείο της Ρουμανίας”.

Η επιστολή χρονολογείται στις 4 Αυγούστου 1475, και γράφτηκε στους κατοίκους του Σιμπίου από έναν άνδρα που περιγράφει τον εαυτό του στο κείμενο ως «ο πρίγκιπας των Υπεραλπικών περιοχών». Ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι σύντομα θα έμενε στο χωριό τους, ενώ υπέγραψε το γράμμα του με το όνομα Βλαντ Δράκουλας.

Ο κ. Zilberstein δήλωσε στον Guardian ότι η πρώτη δουλειά του ίδιου και του επιστημονικού συνεργάτη του είναι να βρουν τυχόν βιοχημικά ίχνη που έχουν απομείνει από την εποχή που το γράμμα χειρίστηκε ο Βλαντ. Όταν βρεθούν τα ‘ιστορικά βιομόρια’, αρχίζουμε να τα αναλύουμε. Δηλαδή, να προσδιορίσουμε τη μοριακή σύνθεση και την ηλικία των ιστορικών μορίων. Προσδιορίζουμε κυρίως πρωτεΐνες και μεταβολίτες”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ενώ το DNA το οποίο χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ατόμων από ιστορικά λείψανα, παραμένει το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου και υποβαθμίζεται ελάχιστα με την πάροδο του χρόνου. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τον εντοπισμό πρωτεϊνών, οι οποίες είναι τα μόρια που κωδικοποιεί το DNA. Ενώ το DNA παρέχει μια στατική καταγραφή της καταγωγής ενός ατόμου, οι πρωτεΐνες παρέχουν ένα ιστορικό σχόλιο για την υγεία και τις συνήθειές του.

Τέτοια μόρια, που μεταβολίζουν την τροφή μας, για παράδειγμα, είναι πιο σταθερά από το DNA και παρέχουν καλύτερες πληροφορίες για πράγματα όπως “οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η υγεία, ο τρόπος ζωής, η διατροφή του ιστορικού προσώπου στο οποίο ανήκαν τα ιστορικά μόρια”, δήλωσε ο κ. Zilberstein στον Guardian.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Daily Mail, στο πρώτο τους πείραμα οι δύο επιστήμονες εξήγαγαν γενετικό υλικό από ένα χειρόγραφο του βιβλίου “Ο αφέντης και η Μαργαρίτα” του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, όπου βρήκαν ίχνη μορφίνης και πρωτεϊνών παθολογίας των νεφρών στις σελίδες της επιστολής, αποδεικνύοντας ότι το έγραψε ενώ έπαιρνε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου στα νεφρά.Στην περίπτωση του Βλαντ, ο κ. Zilberstein είπε στην εφημερίδα ότι αναμένεται «να λάβουν μία εικόνα από ένα μοριακό πορτρέτο [του] όταν έγραψε ή υπέγραφε αυτές τις επιστολές”.