Home Φυσική - Διάστημα Ο αρχαίος λαβύρινθος του Άρη

Ο αρχαίος λαβύρινθος του Άρη

Το Noctis Labyrinthus δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος του ηλιακού μας συστήματος. Με μήκος περίπου 1.190 χιλιόμετρα, πλάτος 30 χιλιόμετρα και βάθος 6 χιλιόμετρα είναι μια περιοχή του Άρη με τεκτονικές κοιλάδες γεμάτη αμμόλοφους, φαράγγια και κατολισθήσεις.

mars

Μια νέα εικόνα δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Mars Express του ESA, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη από τον Δεκέμβριο του 2003.

Το Noctis Labyrinthus βρίσκεται μεταξύ της δυτικής άκρης του Valles Marineris, ενός εκτεταμένου συστήματος φαραγγιών που είναι γνωστό ως το “Μεγάλο Φαράγγι” του Άρη, και της Tharsis, της μεγαλύτερης ηφαιστειακής περιοχής του Άρη, η οποία περιλαμβάνει 12 μεγάλα ηφαίστεια.

Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 20 ετών της επιστημονικής του δραστηριότητας, το Mars Express έχει δώσει εντυπωσιακές εικόνες του Κόκκινου Πλανήτη και έχει καταγράψει την ιστορία του νερού στην επιφάνειά του, παρέχοντας αποδείξεις ότι ο Άρης είχε κάποτε περιβαλλοντικές συνθήκες κατάλληλες για ζωή. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ