Home Φυσική - Διάστημα Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα παίξουν κρυφτό για επτά χρόνια με τους...

Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα παίξουν κρυφτό για επτά χρόνια με τους ανθρώπους

Εξαιρουμένου του γαλάζιου βόλου του ηλιακού μας συστήματος, της Γης, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ομορφότερος πλανήτης είναι ο Κρόνος με τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια. Ο Κρόνος έχει επτά δακτύλιους που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τον Κρόνο.

Η αποστολή Cassini που μελέτησε για περίπου 14 χρόνια τον Κρόνο και τους δορυφόρους του κατέγραψε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων και εικόνων από τους δακτυλίους του πλανήτη προσφέροντας ένα πλήθος νέων στοιχείων για να μπορέσουν οι επιστήμονες να βρουν την ηλικία και την προέλευση των δακτυλίων.

Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη αναφέρει ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πολύ νεότεροι σε ηλικία από τον ίδιο τον πλανήτη και προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι μεγαλύτεροι έχουν πάχος λίγων μέτρων αλλά έκταση που φτάνει τα 140 χιλιάδες χλμ. Όσον αφορά την ύπαρξη τους οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι είναι προϊόν συγκρούσεων δορυφόρων του Κρόνου χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε πόσες φάσεις τέτοιων συγκρούσεων σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι στη σημερινή τους μορφή.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η ανθρωπότητα θα μπορεί να βλέπει τους δακτυλίους του Κρόνου για ακόμη 18 μήνες αφού στη συνέχεια η τροχιά του πλανήτη θα φέρει τους δακτυλίους σε μια κλίση τέτοια που θα τους εξαφανίσει από την ορατότητα του γήινου παρατηρητή. Από το 2025 ως το 2032 οι δακτύλιοι θα παραμένουν αόρατοι από τη Γη και στη συνέχεια θα επανεμφανιστούν για περίπου 29 χρόνια όταν η κλίση τους θα αλλάξει ξανά.

Naftemporiki.gr