Home Ιατρική-Βιολογία Εμβόλιο: Οι Pfizer/BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Εμβόλιο: Οι Pfizer/BioNTech κατέθεσαν αίτηση έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φραμάκων (ΕΜΑ) για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Η αίτηση στον ΕΜΑ γίνεται αφού η αμερικανική φαρμακοβιομηχνία Pfizer και η γερμανική BioNTech υπέβαλαν αίτηση στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της covid-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Νωρίτερα η Moderna ζήτησε από τις ΗΠΑ έκτακτη αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει για τον κορονοϊό, μετά τα νέα αποτελέσματα δοκιμών που έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 94,1% στην πρόληψη της Covid-19 χωρίς σοβαρές ανησυχίες ασφάλειας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απάντησε ότι μια συμβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει για να συζητήσει το αίτημα στις 17 Δεκεμβρίου, καθιστώντας το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna το δεύτερο επαρκώς αποτελεσματικό εμβόλιο που είναι πιθανό να λάβει το “πράσινο φως” του FDA και να διατεθεί φέτος στο κοινό.

Η Moderna, η οποία σχεδιάζει να ζητήσει και την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της είναι συνεπής για κάθε ηλικία, φυλή, φύλο, εθνότητα, ενώ είναι 100% επιτυχημένο στο να αποτρέπει σοβαρές εκδηλώσεις της ασθένειας που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.