Home Ιατρική-Βιολογία «Η long Covid στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα οργάνων»

«Η long Covid στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα οργάνων»

H long Covid σε παιδιά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε νευρολογικά, γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά και συμπεριφορικά συμπτώματα κατά τους μήνες ύστερα από μια οξεία λοίμωξη, σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.

«Η long Covid στις ΗΠΑ, σε ενήλικες και σε παιδιά, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα», αναφέρει ο Ζιγιάντ Αλ-Αλι, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος μελετά την πάθηση αλλά δεν συμμετείχε στην έρευνα. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, η εν λόγω μελέτη, η οποία βασίστηκε σε πολυάριθμες έρευνες για την long Covid σε παιδιά, είναι «σημαντική» και καταδεικνύει ότι η πάθηση μπορεί να επηρεάσει «πολλαπλά συστήματα οργάνων».

Με βάση τα αποτελέσματα, περίπου το 10 με 20% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες που μολύνθηκαν με κορωνοϊό ανέπτυξαν long Covid. Ωστόσο, η καθηγήτρια Σουσίτρα Ράο, ειδική σε θέματα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο και συγγραφέας της μελέτης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλές επιφυλάξεις» σχετικά με τις εκτιμήσεις του επιπολασμού που χρησιμοποιήθηκαν για να καταλήξουμε σε αυτό το ποσοστό.

Για παράδειγμα, ορισμένες από τις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν εξέτασαν μόνο το πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών που νοσηλεύτηκαν λόγω κορωνοϊού. Oπως και οι ενήλικες, τα παιδιά που νόσησαν πιο σοβαρά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παρατεταμένων συμπτωμάτων ή νέων επιπλοκών.

Τα συμπτώματα ενός παιδιού με long Covid

Η μακρά Covid θεωρείται δύσκολο να μελετηθεί κυρίως επειδή έχει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων. Η διάγνωση είναι ίσως ακόμη πιο δύσκολη στα παιδιά, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται με διαφορετικό τρόπο συγκριτικά με τους ενήλικες. Τα μικρά παιδιά μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να περιγράψουν τι αισθάνονται, οπότε οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να είναι προσεκτικοί με τις αλλαγές στη συμπεριφορά.

Η κόπωση, η «ομίχλη εγκεφάλου» και οι πονοκέφαλοι είναι πάντως από τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της long Covid στα παιδιά. Ενώ αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, μπορεί να εμποδίσουν τα παιδιά από το να συμμετέχουν το ίδιο αποδοτικά στο σχολείο ή στις ψυχαγωγικές δραστηριότητές τους. Τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μέσα σε ένα χρόνο αλλά σε ορισμένα παιδιά μπορεί να επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια μπορεί να είναι η μακροπρόθεσμη επίπτωση αυτών των παρατεταμένων συμπτωμάτων στην ανάπτυξη των παιδιών, δήλωσε η καθηγήτρια Λάουρα Μαλόνε, διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής αποκατάστασης μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό στο Ινστιτούτο Kennedy Krieger στη Βαλτιμόρη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ορισμένα παιδιά εμφανίζουν παρατεταμένα αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας. Ο διαβήτης και άλλες αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν επίσης να εμφανιστούν ύστερα από μια λοίμωξη, αν και αυτά τα συμπτώματα «τείνουν να είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένα στα παιδιά», σύμφωνα με τον Αλ-Αλι.

Kathimerini.gr/Με πληροφορίες από New York Times