Home Ιατρική-Βιολογία Καρκινοπαθής στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει με ιρλανδική προφορά

Καρκινοπαθής στις ΗΠΑ δεν μπορούσε να σταματήσει να μιλάει με ιρλανδική προφορά

Πολλά είναι τα συμπτώματα που θα μπορούσε να έχει ένας ασθενής από τη Βόρεια Καρολίνα όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, πάντως, το να αρχίσει να μιλάει… με ιρλανδική προφορά σίγουρα δεν ήταν αυτό που κανείς θα περίμενε.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο εν λόγω ασθενής, που ήταν γύρω στα 50, δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το Σμαραγδένιο Νησί αλλά απλά απέκτησε το σύνδρομο ξένης προφοράς, μιλώντας σαν Ιρλανδός μέχρι και τον θάνατό του.

Αυτή, βέβαια, δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, πάντως ήταν αυτή που μελετήθηκε από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ όσο κι από το Ουρολογικό Ερευνητικό Κέντρο της Καρολίνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση συνδρόμου ξένης προφοράς σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη που εντοπίζεται σε ασθενή με κακοήθη όγκο».

Ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ζήσει στην Αγγλία γύρω στα 20 του, ενώ είχε φίλους και μακρινούς συγγενείς από την Ιρλανδία, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί ποτέ σε αυτή ο ίδιος.

Όπως επιβεβαιώνεται από την έρευνα, ο ασθενής «δεν είχε διαγνωσθεί με νευρολογικές ανωμαλίες, δεν είχε ψυχιατρικό ιστορικό ή κάποια μαγνητική τομογραφία που να κατέγραφε τις εγκεφαλικές ανωμαλίες όταν τα συμπτώματα ξεκίνησαν».

Αυτό που μπορούν να υποθέσουν οι ερευνητές είναι πως η αλλαγή στην προφορά του ασθενή ήταν αποτέλεσμα του παρανεοπλασματικού συνδρόμου, που συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός καρκινοπαθούς «επιτίθεται» στα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά και τους μύες, τα νεύρα και τον νωτιαίο μυελό.

Με πληροφορίες από το BBC.