Home Περιβάλλον Ανακάλυψε που θα βρισκόταν το σπίτι σου την εποχή των δεινοσαύρων

Ανακάλυψε που θα βρισκόταν το σπίτι σου την εποχή των δεινοσαύρων

Μια εντυπωσιακή διαδραστική υδρόγειος αποτυπώνει τη Γη πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και σήμερα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πληκτρολογήσεις τη διεύθυνσή σου στον διαδραστικό χάρτη. Θα δεις πώς ήταν τα μέρη σου στην εποχή των δεινοσαύρων και όχι μόνο.

Με τη χρήση του Ancient Earth Map, που είναι ελεύθερα προσβάσιμος στη διεύθυνση https://dinosaurpictures.org/ancient-earth, μπορείς εύκολα να τσεκάρεις τις κολοσσιαίες αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων.

Εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψεις τις αλλαγές της Γης μέσα στους αιώνες. Εκτός από το να εντοπίσεις την τοποθεσία σου, μπορείς να περιηγηθείς σε εκατομμύρια χρόνια ιστορίας.

Η τρισδιάστατη υδρόγειος περιστρέφεται όπως το Google Earth, με τους χρήστες να μπορούν να αφαιρέσουν τα σύννεφα για να αποκτήσουν μια πιο καθαρή εικόνα της Γης.

Η άλλη εικόνα της Γης

Η εικόνα της Γης που έχουμε σήμερα είναι σχετικά πρόσφατη. Η ξηρά και η θάλασσα που βλέπουμε αποτελεί προϊόν τεράστιων τεκτονικών πλακών που συναρμολογούνται σαν παζλ.

Αυτά τα κομμάτια του παζλ, έστω και πολύ αργά, μετακινούνται. Κάτι που δεν μπορεί κάποιος να παρατηρήσει στη διάρκεια της ζωής του.

Σε μια κλίμακα, όμως, εκατομμυρίων ετών, οι χερσαίες μάζες της Γης μπορούν να την κάνουν να μοιάζει με έναν εντελώς αγνώριστο πλανήτη.

Ο διαδραστικός χάρτης δημιουργήθηκε από τον Ian Webster με τη βοήθεια τεκτονικών δεδομένων των πλακών και παλαιογεωγραφικών χαρτών του Christopher R. Scotese.

O Ian Webster βασίστηκε στα δεδομένα από το πρόγραμμα PALEOMAP, πρωτοβουλία που παρακολουθεί την εξελισσόμενη «κατανομή της ξηράς και της θάλασσας κατά τα τελευταία 1.100 εκατομμύρια χρόνια.

Δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να δούμε τον πλανήτη μας πριν από 240 εκατομμύρια ή και πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια.

Διαθέτει επίσης επιλογές για να δεις σημαντικές στιγμές στην ιστορία της Γης. Όπως τα πρώτα ανθρωποειδή και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Από το μενού μπορείς να βρεις μνημειώδη σημεία αναφοράς στην ιστορία της Γης.

Πηγή: tanea.gr