Τα κατοικίδια παπαγάλοι που επιτρέπεται να κάνουν βιντεοκλήσεις σε άλλα πουλιά δείχνουν σημάδια μείωσης της απομόνωσης, σύμφωνα με επιστήμονες.
Η μελέτη, η οποία περιλάμβανε τη διανομή στα πουλιά ενός tablet που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να κάνουν βιντεοκλήσεις, έδειξε ότι άρχισαν να αλληλεπιδρούν περισσότερο κοινωνικά, συμπεριλαμβανομένου του να καθαρίζουν τον εαυτό τους, του να τραγουδάνε και του να παίζουν. Τα πουλιά είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιον “φίλο” να καλέσουν σε μια οθόνη αφής, και η μελέτη έδειξε ότι οι παπαγάλοι που κάλεσαν άλλα πουλιά πιο συχνά ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές.
Η διακόσμηση του έργου, η οποία βασίστηκε σε πάνω από 1.000 ώρες υλικού με 18 παπαγάλους, προτείνει ότι υπήρχαν πραγματικά οφέλη για τα πουλιά. Στη φύση, πολλά είδη παπαγάλων ζουν σε μεγάλες ομάδες, αλλά ως κατοικίδια κρατούνται συνήθως μόνα ή σε μια μικρή ομάδα. Η απομόνωση και η βαρεμάρα μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα στα πουλιά, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν με το να κουνιούνται, να περπατούν προς τα εμπρός και προς τα πίσω ή να τραυματίζουν τον εαυτό τους με συμπεριφορές όπως το ξεφλουδίζει των φτερών τους.
Σύμφωνα με τη Δρ. Rébecca Kleinberger του Πανεπιστημίου Northeastern και πρώτη συγγραφέα της μελέτης, οι βιντεοκλήσεις μπορούν να αναπαράγουν ορισμένα από τα κοινωνικά οφέλη της ζωής σε ένα κοπάδι.
Οι παπαγάλοι επιλέχθηκαν από τους χρήστες του Parrot Kindergarten, ενός προγράμματος συμβουλευτικής και εκπαιδευτικού για παπαγάλους και τους ιδιοκτήτες τους. Τα πουλιά μάθαιναν αρχικά να χτυπούν ένα κουδούνι και στη συνέχεια να αγγίζουν μια φωτογραφία ενός άλλου πουλιού στην οθόνη ενός tablet για να προκαλέσουν μια κλήση σε εκείνο το πουλί, με τη βοήθεια των ιδιοκτητών τους. Συνολικά τα πουλιά έκαναν 147 σκόπιμες κλήσεις μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι ιδιοκτήτες σημείωναν λεπτομερώς τη συμπεριφορά των πουλιών και οι ερευνητές αναθεώρησαν αργότερα το υλικό-βίντεο.
Η Δρ. Jennifer Cunha του Πανεπιστημίου Northeastern και συνιδρύτρια του Parrot Kindergarten, είπε ότι οι παπαγάλοι “φάνηκε να καταλαβαίνουν” ότι αλληλεπιδρούν με άλλα πουλιά, επειδή η συμπεριφορά τους αντικατοπτρίζει αυτήν που βλέπουμε κατά τη διάρκεια των πραγματικών αλληλεπιδράσεων. “Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δήλωσαν ότι εκτίμησαν την εμπειρία και θα ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα με τους παπαγάλους τους στο μέλλον”, είπε.
“Με εξέπληξε αρκετά η ποικιλία των διαφορετικών συμπεριφορών”, είπε η Hirskyj-Douglas. “Κάποια θα τραγουδούσαν, κάποια θα παιδευόταν και θα γυρνούσε ανάποδα, άλλα θα ήθελαν να δείξουν σε άλλο πουλί τα παιχνίδια τους”.
Το άρθρο της ομάδας δημοσιεύεται στα Πρακτικά του Συνεδρίου CHI 2023 για Ανθρώπινους Παράγοντες στα Συστήματα Υπολογιστών.
*Με πληροφορίες από τον Guardian