Home Περιβάλλον Η φουτουριστική πόλη “λωρίδα“ της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να μικρύνει –...

Η φουτουριστική πόλη “λωρίδα“ της Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να μικρύνει – Τι συνέβη;

Θυμάστε το υπερφιλόδοξο project της Σαουδικής Αραβίας να χτίσει μια φουτουριστική πόλη σαν “λωρίδα” μέσα στην έρημο; Εκτός από τα άκρως εντυπωσιακά σχέδια και μακέτες που έδειξαν οι Σαουδάραβες φαίνεται ότι αυτή η πόλη του μέλλοντος παραήταν μελλοντική για το τώρα.

Και αυτό διότι οι Σαουδάραβες μέσω του Πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (Mohammed Bin Salman) ανακοίνωσαν ότι θα πρέπει να κοντύνουν την πόλη-λωρίδα ονόματι “The Line“. Το αρχικό σχέδιο ανέφερε ότι η Λωρίδα θα χτιστεί σε μήκος 170 χιλιομέτρων (105 μίλια), μόνο που τα αναθεωρημένα σχέδια αναφέρουν ότι χτιστεί τελικά σε μόλις 2.4 χιλιόμετρα (1.5 μίλι) μήκος μέχρι το 2030. Πληροφορίες της Guardian κιόλας κάνουν λόγο ότι το έργο αυτό ήταν σε ακραίο βαθμό φιλόδοξο και εν τέλει μη βιώσιμο με τον εργολάβο, την εταιρία NEOM, να έχει αρχίσει ήδη να απολύει εργαζομένους.

Άλλωστε από την αρχή ήταν πολλοί που είχαν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για αυτό το φουτουριστικό σχέδιο πόλης βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το οποίο θα είχε ένα δυσθεώρητο κόστος ύψους 1.5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα άτομα εντός του project ανέφεραν ότι ήταν “εντελώς αποκομμένο από την πραγματικότητα”. Σε αυτό το πλαίσιο, κάποιες γλώσσες λένε ότι και ο Σαλμάν φαίνεται να άλλαξε γνώμη κοιτώντας το εξωφρενικό κόστος που είχε εκτοξευθεί κιόλας.

Το αναθεωρημένο πλάνο φαίνεται να αντικατοπτρίζει περισσότερο την οικονομική πραγματικότητα του σήμερα αλλά και το τι είναι τεχνολογικά εφικτό για ένα τόσο δαιδαλώδες κατασκεύασμα.

Η “Γραμμή”, που εγκαινιάστηκε με ενθουσιασμό το 2021, αναγγέλθηκε ως επανάσταση στον αστικό σχεδιασμό -ένας φάρος βιωσιμότητας, τεχνολογίας και νεωτερισμού με καθρέπτες. Θα ήταν ένας βιότοπος χωρίς αυτοκίνητα, με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, που θα τροφοδοτούνταν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τεχνητή νοημοσύνη που θα ενσωματωνόταν απρόσκοπτα σε κάθε πτυχή της ζωής.

Η πόλη σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει έως και 9 εκατομμύρια κατοίκους, υποσχόμενη αποστάσεις πέντε λεπτών με τα πόδια μεταξύ κάθε προορισμού και ένα τρένο υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει το μήκος της. Στα αναθεωρημένα σχέδια αναφέρεται ότι πλέον στα 2.4 χιλιόμετρα της Line θα στεγάζονται περί τους 300.000 κατοίκους.