Home Περιβάλλον Παγόβουνο στο μέγεθος του Λονδίνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Παγόβουνο στο μέγεθος του Λονδίνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική

Ένα τεράστιο παγόβουνο στο μέγεθος του ευρύτερου Λονδίνου αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική. Την αποκόλληση παρατήρησε τη British Antarctic Survey (BAS), μία κοντινή ερευνητική βάση. Η αποκόλληση οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο γνωστό ως τοκετός των παγετώνων και δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Το παγόβουνο έχει μέγεθος 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Brunt πάχους 150 μέτρων, μία δεκαετία αφού οι επιστήμονες εντόπισαν τις πρώτες μεγάλες ρωγμές στον παγετώνα.

 

 

Ένα ακόμα κομμάτι 1.270 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποκόπηκε από τον ίδιο παγετώνα πέρυσι. Η βάση BAS παρακολουθεί την πορεία του παγετώνα και το 2016 αναγκάστηκε να μετεγκατασταθεί για λόγους ασφαλείας. Διαθέτει 21 ερευνητές οι οποίοι επανδρώνουν τη βάση μόνο κατά τη διάρκεια του ανταρκτικού καλοκαιριού.

 

Οι επιστημονικές και επιχειρησιακές ομάδες συνεχίζουν να παρατηρούν τον παγετώνα σε πραγματικό χρόνο για να διασφαλίσουν πως είναι ασφαλές και για να διατηρήσουν τη συνέχιση της επιστήμης που διεξάγεται στο Halley.

Πηγή: unboxholics.com