Home Περιβάλλον Τροπικά δάση: «Μια ολόκληρη Ελβετία» χάθηκε (και) πέρυσι

Τροπικά δάση: «Μια ολόκληρη Ελβετία» χάθηκε (και) πέρυσι

Aerial view of deforestation. Rainforest being removed to make way for palm oil and rubber plantations

καταστροφή των πιο παρθένων τροπικών δασών του κόσμου συνεχίστηκε με ανεξάντλητους ρυθμούς και το 2023, σύμφωνα με νέα στοιχεία, παρά τη δραματική μείωση της απώλειας δασών στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και την Κολομβία.

Ειδικότερα, 37.000 τ.χλμ, μια έκταση μεγέθους σχεδόν όσο και η Ελβετία, αποψιλώθηκε το 2023, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Πόρων (World Resources Institute – WRI) και του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Με λίγα λόγια, δέκα ποδοσφαιρικά γήπεδα καταστρέφονταν κάθε λεπτό, με ολοένα και περισσότερες εκτάσεις να τίθενται υπό γεωργική εκμετάλλευση.

«Ο πλανήτης έκανε δύο βήματα μπροστά και δύο πίσω, όσον αφορά τις αποδασώσεις του περασμένου έτους» σημειώνει η Μικαέλα Βάισε, διευθύντρια του WRI.

Συγκεκριμένα, παρότι σε Βραζιλία και Κολομβία καταγράφηκε μεγάλη μείωση, κατά 36% και 49% αντιστοίχως, στην απώλεια δασών, λόγω των επιθετικών πολιτικών των κυβερνήσεων Λούλα και Γουστάβο Πέτρο, οι εκχερχώσεις δασικής γης αυξήθηκαν σε Βολιβία, Λάος, Νικαράγουα και άλλες χώρες. Τροπικά δάση: «Μια ολόκληρη Ελβετία» χάθηκε (και) πέρυσι-1

Πανοραμική άποψη από drone της παράνομης αποδάσωσης τμήματος του Αμαζονίου στη Βραζιλία – Φωτ.: Shutterstock

Ο Καναδάς βίωσε επίσης απώλεια-ρεκόρ δασικής έκτασης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2023, που έκαναν στάχτη περί τα 180 εκατομμύρια στρέμματα.

«Η μείωση (αποψιλώσεων) στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και στην Κολομβία δείχνουν πως είναι εφικτή η πρόοδος. Ωστόσο, η αύξηση στην απώλεια δασών σε άλλες περιοχές λειτουργεί κυρίως αντισταθμιστικά σ’αυτήν την πρόοδο. Πρέπει να διδαχθούμε από τις χώρες που επιτυχώς επιβραδύνουν την αποδάσωση» σημειώνει η Βάισε.

Η αλλαγή στη χρήση γης, βασική αιτία των αποψιλώσεων, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ο κύριος παράγοντας απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η προστασία των τροπικών δασών είναι ουσιώδης για τον έλεγχο της παγκόσμιας θέρμανσης κατά 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σύμφωνα με παλιότερη μελέτη, αν η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι ετήσιοι θάνατοι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορούν να υπερτετραπλασιαστούν.

Πηγή: Guardian